Column: Hedwig Boerrigter: Hoe schoon is uw water?
Want ja, ook de landbouw heeft een grote invloed op de waterkwaliteit. Dus. Wat gaan we nú doen? Wat kan u doen? En vooral: wat kan u laten? Al was het maar om ervoor te zorgen dat het middelenpakket niet kleiner wordt.
Eerst een paar feiten. Op 8 maart liet Simon Buijs van Deltares een aantal grafieken zien tijdens het webinar Middelenpakket uit de sloot. Dat webinar organiseerde de BO Akkerbouw samen met LTO Nederland en het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Simon liet zien dat de akkerbouw sinds 2013 het aantal normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen met 50% heeft gereduceerd. Indrukwekkend. Maar, sinds 2018-2019 stagneert deze reductie. Waarom? Geen idee. Er worden normoverschrijdingen aangetroffen van fungiciden, insecticiden en herbiciden. Wil je weten waar en wat, kijk dan eens in de Bestrijdingsmiddelenatlas.
Iedere druppel die per ongeluk in de sloot terecht komt is er één te veel.
Feit is dus dat er over het hele land normoverschrijdingen worden aangetroffen. De aangetroffen stoffen zijn vrijwel allemaal belangrijk voor de akkerbouw. Overschrijdingen kunnen effect hebben op de herbeoordeling van middelen. Dus, als we niet schoner gaan werken zetten we middelen op het spel. Het is een verantwoordelijkheid van alle boeren en tuinders om letterlijk het middelenpakket uit de sloot te halen. Iedere druppel die per ongeluk in de sloot terecht komt is er één te veel.
Begin 2023 heeft BO Akkerbouw meer dan 400 akkerbouwers de vraag gesteld welke middelen zij nemen om emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu te voorkomen. De meerderheid maakt gebruik van technische middelen, zoals de keuze van een spuitdop, een kantdop of een spuitvrije zone. Slechts 4 tot 5 procent van de akkerbouwers neemt maatregelen om afspoeling, uitspoeling en erfemissie te voorkomen. Daar is nog heel veel winst te behalen!
Geschrokken
We waren geschrokken na afloop van het webinar. Hoe kunnen we de verdere reductie van normoverschrijdingen weer vlottrekken? Wat kunnen wij doen om het middelenpakket uit de sloot te houden? Ons gezamenlijke antwoord: met kennis en een campagne. We hebben een top 10 gemaakt met tips om drift, erfemissie en perceelemissie te voorkomen. Die tips zijn mogelijk open deuren voor de één, en aha-momenten voor de ander. Deze zomer gaan we u bestoken met deze tips. Via een nieuwsbrief, via social media, via websites. Tot u er niet meer omheen kan en uzelf de vraag stelt: hoe schoon is mijn water en wat kan ik nog meer doen of laten?
Wist u bijvoorbeeld hoe snel een middel uw handen en gezicht bedekt als u een spuitkopje schoon blaast? Geen fijn idee, dat spul op uw huid. Ook niet fijn voor het leven in de sloot.
Nog heel even geduld, dan begint de campagne om emissie te reduceren. U mag natuurlijk vandaag al beginnen!