Ken je alle kansen en vergoedingen binnen het GLB?
Subsidies voor eco-activiteiten op eigen grond
Een groenstrook zaaien, je grond groen houden in de winter en kruiden op de bufferstroken zijn eco-activiteiten die een vergoeding opleveren. In totaal zijn er 22 eco-activiteiten. Je kiest zelf welke activiteiten passen bij jouw bedrijf en percelen. Een aantal activiteiten voer je wellicht al op jouw erf uit. Sinds dit jaar kun je de eco-activiteiten die je uitvoert of gaat uitvoeren opgeven via de Gecombineerde opgave. Let op! De sluitingsdatum voor de Gecombineerde opgave is verlengd tot en met donderdag 15 juni. Er is geen kortingsperiode meer. Twijfel je over een eco-activiteit? Geef de activiteit toch door in de Gecombineerde opgave. Je kunt namelijk na 15 juni een eco-activiteit wel weghalen of wijzigen, maar toevoegen niet meer.
Samenwerkingen binnen het ANLb uitgebreid
Al meer dan 11.000 boeren werken samen binnen het Agrarische Natuur- en landschapsbeheer (ANLb). Zo bevorderen zij via verschillende activiteiten het natuurbeheer in hun regio. De ‘groene’ keuzes die zij maken voor hun bedrijf worden beloond met subsidies. In de GLB periode 2023-2027 wordt het beheergebied van het ANLb uitgebreid, waardoor er 3.000 extra boeren gebruik kunnen maken van deze regeling. Informeer bij een gecertificeerd agrarisch collectief in jouw regio naar de mogelijkheden. De subsidieaanvraag verloopt via de collectieven. Naast het ANLb zijn er ook andere gebiedsgerichte samenwerkingen van overheid, ondernemers en particulieren, waarbij participatie resulteert in kennis, inzicht en financiële steun.
Meer steun voor boeren in veenweiden en rond stikstofgevoelige N2000-gebieden
Agrarische ondernemers in veenweiden en rond stikstofgevoelige N2000 gebieden staan voor enorme veranderingen. In veenweidegebieden waar de bodemdaling en CO² uitstoot zorgelijk zijn, helpt het verhogen van het waterpeil. Bij N2000-gebieden is aanpassing nodig rondom verdroging, vermesting en verzuring. Dit vraagt om extensiveren of ander landgebruik. Voor beide gebieden biedt het GLB specifieke regelingen en ondersteuning, zowel bij de voorbereiding als de uitvoering van de nieuwe activiteiten. Ben je gevestigd in een veenweiden of vlak bij een N2000 gebied, informeer dan naar de mogelijkheden.
Vergoeding voor verduurzaming
Investeer je in nieuwe productiemethoden, de aanleg van landschapselementen of andere activiteiten die een positief effect hebben op de biodiversiteit en het klimaat? Dan kun je in aanmerking komen voor de investeringsregelingen. Deze regelingen zijn gericht op verduurzaming, maar ook op de modernisering van landbouwbedrijven en bij grondeigenaren. Zo behoren o.a. bedrijfsmiddelen, tweedehands installaties, robotica en gewasmonitoring tot de investeringsmogelijkheden. Je kunt een deel van de investeringskosten vergoed krijgen. Let op! Deze investeringen passen ook in de aanvraag van andere subsidies, zoals de eco-regeling of het ANLb. Bij twijfel, laat je voorlichten door een coördinator van een agrarisch collectief bij jou in de buurt of raadpleeg het RVO via telefoonnummer +31 (0)88 042 42 42.
De kracht van kennis – als sector aan de top blijven
Als land- en tuinbouwsector behoren wij tot de meest innovatieve in de wereld. Dat is onze kracht nu we voor grote uitdagingen staan. De aanpassingen in onze sector vragen om nieuwe kennis, nieuwe technologie en nieuwe methodes. Door slim samen te werken en kennis te delen kunnen we onze doelen behalen. Er zijn daarom via het GLB extra financieringsmogelijkheden voor innovatie, kennisuitwisseling, persoonlijk advies, opleidingen en cursussen beschikbaar.
Vanaf de zomer kun je hier een beroep op doen, bijvoorbeeld door een kennisvoucher aan te vragen. De kennisvouchers zijn een vervolg op de huidige subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE). Er zijn vier soorten vouchers: voor bedrijfsadvies, voor cursussen, voor opleidingen voor adviseurs en voor bedrijfsplannen. Organiseer je kennissessies of demonstraties over duurzame landbouw, dan kom je ook in aanmerking voor een financiële bijdrage.
Daarnaast wordt nog voor de zomer de nieuwe innovatieregeling EIP opengesteld. EIP is de afkorting van Europees Innovatiepartnerschap en is gericht op productiviteit en duurzaamheid in de landbouw. Deze regeling biedt subsidie aan samenwerkingsverbanden van minimaal twee ondernemers of organisaties, waarvan één agrariër. Naast subsidie biedt het EIP de mogelijkheid om kennis en ervaring uit te wisselen met andere deelnemende groepen in de EU. Hierdoor kunnen innovaties versnellen en worden doelen eerder behaald.
Jonger dan 41 jaar? Dan extra subsidiemogelijkheden
Als jonge agrariër ben je de toekomst van onze sector. Het GLB biedt daarom extra subsidies voor jonge boeren en tuinders. Bijvoorbeeld bij overnametrajecten binnen families of door zij-instromers. Ook ontvang je als jonge boer een hogere vergoeding bij investeringen die jouw bedrijf moderner of duurzamer maken. Daarnaast komt de oude subsidieregeling voor vestigingssteun terug en is er een nieuwe regeling rondom samenwerking voor generatiewisseling. Wat de mogelijkheden zijn en voorbeelden van hoe andere jonge agrariërs dit hebben aangepakt, vind je op de website van RVO.
Binnen het nieuwe landbouwbeleid is de toekomst van de sector steeds het uitgangspunt. Door nu te vergroenen behoudt de generatie na ons ook een goed agrarisch inkomen, een sterke natuur, voedselzekerheid en een leefbaar platteland.