Column: Henk Nienhuis: Late gewassen, late oogst
We werken samen met een veel groter akkerbouwbedrijf. Vanwege het natte en onbetrouwbare weerbericht, ook op langere termijn, werd er dit jaar gekozen voor een andere werkaanpak. Wij hebben alle graangewassen gezaaid, een medewerker zaaide alle bieten en onze collega pootte alle aardappelen. Alle combinaties bleven klaarstaan en konden zo weer worden ingezet als het weer het maar enigszins toeliet. Niks geen gewissel van trekkers en werktuigen.
Ondanks de weinig werkzame dagen is het grootste deel van onze gewassen er nog op een acceptabele datum ingekomen. Wat er boven staat aan graan, bieten en wat aardappelen lijkt goed. Het is laat, de grond nat, maar onze groenbemesters bewijzen weer hun waarde.
Vervelend voorjaar
Ik heb dit soort voorjaren al vaker meegemaakt. Er is geen klap aan. We willen alleen maar werken als de grond mooi is, maar dan werd er alweer nattigheid aangekondigd.
Om de drijfmest er op te krijgen, is vaak nog het grootste probleem. Ondanks veel pk's, dikke banden met drukwisselsysteem en een kunststof mesttank ontkwamen we toch niet aan sporen, vooral op de natte plekken.
Het is laat, maar het is toch weer gelukt bij ons. Het is allemaal nog weer even afwachten, want we beginnen pas aan het nieuwe seizoen.
Met vakantie
We zijn door Nederland, België, Frankrijk en op de terugweg door Luxemburg en Duitsland gekomen. Tot aan de Spaanse grens. Daar was het mooi en zonnig weer. Dat had mijn vrouw Albertje allemaal keurig uitgezocht. We hebben nog veel zwarte grond gezien in dit deel van Europa. Overal nat en laat en dan in Spanje boven de 40 graden, het kan niet anders of we krijgen een matige oogst.
Boeken lezen
Ik heb een aantal boeken gelezen, met als laatste een (studie-)boek van Roel Grit uit Emmen met de titel ‘Wetenschap is geen mening’. Opwarming van de aarde, klimaatverandering, energiesystemen, stikstof, CO2, elektrische auto's, zonnepanelen, windmolens, waterstof, kernenergie. Alles wordt in dat boek wetenschappelijk benaderd. Vanaf het begin van productie tot en met afbraak en opruiming wordt doorgerekend. Verrassend af en toe en iedereen moet dat boek maar eens een keer doorlezen. Ook warm aanbevolen door onder andere Ben Feringa, geboren Barger Compascumer.
Lagere opbrengsten
Overal in Europa is de stand van de gewassen laat. Daarbij in Spanje en Zuid-Frankrijk veel te droog en te heet. Het is duidelijk, de productie van voedsel in Europa wordt kleiner. Toch blijven de prijzen gematigd. Het kan bijna niet anders of onze grootafnemers maken prijsafspraken. Dat mag niet, maar wie wil voorkomen dat Appie, Nes, Lie en Jurgen op maandagmorgen na twee koppen koffie elkaar even gezellig bellen.