Ook het zuidwesten en het noorden van Groningen en Friesland kennen flinke arealen
CBS: Meeste zaaiuien in gemeente Noordoostpolder
Vorig jaar werd in de Noordoostpolder 3.882 hectare zaaiuien geteeld op 468 bedrijven. Andere belangrijke teeltgemeenten in Flevoland voor de zaaiuien zijn Dronten met 2.554 hectare op 247 akkerbouwbedrijven en Zeewolde met 1.427 hectare, geteeld op 120 bedrijven.
Groningen, Friesland en Noord-Holland
Een andere grote speler als het gaat om de teelt van zaaiuien is de Groningse gemeente Het Hogeland. Hier werd vorig jaar op 1.297 hectare zaaiuien geteeld, bij in totaal 119 ondernemers. Ook de gemeente Noardeast-Fryslân deed goed mee: 589 hectare bij 57 akkerbouwers. In de kop van Noord-Holland was de gemeente Hollands Kroon met 647 hectare zaaiuien de koploper.
In het zuidwesten, het traditionele uienteeltgebied, neemt het areaal zaaiuien de laatste jaren af. Oorzaak hiervan is onder meer het gebrek aan zoetwater dat nodig is voor de teelt. De Zuid-Hollandse gemeente Hoeksche Waard telde vorig jaar 728 hectare zaaiuien, in Terneuzen (ZL) was dat 719 hectare, en Goeree-Overflakkee (ZH) kwam uit op 665 hectare.
Plantuien
Bij de plantuienteelt sprong de gemeente Goeree-Overflakkee er ook uit. Hier werd vorig jaar 673 hectare poot- en plantuien (incl sjalotten) geteeld, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Andere belangrijke spelers op dit vlak waren Hollands Kroon (513 hectare), het Zeeuwse Borsele (415 hectare), het Brabantse Steenbergen (396 hectare), Hoeksche Waard (332 hectare) en de Noordoostpolder (304 hectare).
Het areaal zaaiuien schommelt sterk. De 27.421 hectare in 2022 was circa 2.800 hectare minder dan in het jaar daarvoor, dat is een afname van 9,3 procent. In 2021 daarentegen nam het areaal zaaiuien juist nog met 11,3 procent toe. Terugblikkend naar de langjarige ontwikkeling van het areaal zaaiuien is er sprake van een flinke groei. Ten opzichte van het jaar 2000 is de oppervlakte zaaiuien bijna verdubbeld.
Verschuiving in teeltgebieden
De laatste jaren is een verschuiving in de teeltgebieden gaande. Groei van het areaal zit met name in Drenthe, Overijssel en op Brabantse zandgronden, het zuidwesten krimpt in areaal zaaiuien. Flevoland blijft redelijk stabiel als teeltgebied.