Aardappelrassen Miss Mignonne en Nola doen het goed op zilte grond
Een groot gedeelte van het Waddenkustgebied en de Waddeneilanden is in meer of mindere mate aan het verzilten. Het gevolg van een stijgende zeespiegel en toenemende droogte door klimaatverandering. Dit heeft duidelijke gevolgen voor de teelten op de akkers in deze gebieden. Proefteelten op verzilte grond waren wel succesvol, maar zorgde wel voor lage opbrengsten.
Via het project ‘Zeker Zilt’ doen diverse organisaties, wetenschap, telers en handel onderzoek naar opbrengst en kwaliteitsverbeteringen van aardappelen en wortelen geteeld op zilte bodem. Daarbij blijkt het gebruik van zeewier een hoopvolle bemesting. In samenwerking met aardappelgroothandel Greydanus te Heerenveen en Jansen Dongen vindt vanaf augustus een markttest plaats voor de onder dit merk zilt geteelde tafelaardappelen en wortelen uit de waddenregio. Daartoe worden deze in diverse retail- en horecagroothandel kanalen in Nederland geïntroduceerd.
Praktijkonderzoek
In het waddengebied doet Salt Farm Foundation samen met Stichting Blauwe Polder, Louis Bolk Instituut, pootaardappelbedrijven Den Hartigh en Smits, telers in de waddenregio en streekkeurmerk Waddengoud praktijkonderzoek naar de mogelijkheden van de teelt van aardappelen en wortelen op verzilte grond. Dit 2-jarig project genaamd ‘Zeker Zilt’ legt zich vooral toe op de praktijk. Belangrijk onderdeel voor deze 2-jarige pilot is het ontwikkelen van het aanbod en vraag uit de markt.
Voor de aardappelen is naast het aardappelras de Miss Mignonne getest met het ras ‘Nola’. Dit ras blijkt goed uit de voeten te kunnen op zilte grond. De Nola is een vastkokende aardappel die van nature minder gevoelig is voor diverse aardappelziektes. Samen met bemesting met zeewier moet de Nola dit jaar en komende jaren stabiele en goede opbrengsten opleveren. Onder andere teler Wiebe Goodijk uit het Friese Sexbierum en teler Henk Broekman op Texel telen deze aardappel voor het project.
Chips
Inmiddels brengt ondernemer Henk Broekman ‘Van de Wadden chips’ op de markt. Dit in de smaken: puur chips, zeezout, duindoorn & zeewier en tomaat & rozemarijn. Samen met Marc van Rijsselberghe, de grondlegger en aanjager van zilte teelt in Nederland, is het gelukt om met Miss Mignonne een aardappelras te vinden dat goed gedijt op zilte grond. De aardappel wordt bemest met biologisch gecertificeerd en op land geteeld zeewier van de Wadden.
Het merk 'Van de Wadden' komt voort uit het project 'Zeker zilt' en de aardappelen gebruikt in de chips zijn gecertificeerd met het keurmerk:’Waddengoud united for Waddensea World Heritage'.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Van de Wadden
Bronnen: Van de Wadden, Stichting Waddengroep