Wel of niet beregenen?
Weinig tot geen neerslag in het vooruitzicht

Het is warm en het blijft warm. Tropische temperaturen doen zich aan deze week, met vandaag in het oosten kans op een bui, aldus Weeronline. In het binnenland wordt het vanmiddag 25 tot 27 graden, waarmee het de eerste officiële zomerse dag van het jaar zou worden.
Ook vrijdag is er naar verwachting veel zon en is het op grote schaal zomers warm. De temperatuur loopt volgens Weeronline op naar 21 tot 24 graden in de kustgebieden. In het binnenland wordt het op grote schaal zomers warm met 26 tot 29 graden. Ook zaterdag wordt het tropisch warm. In het oosten en zuidoosten kan het zelfs 31 graden worden. Op de westelijke stranden is het ook zeer warm met 29 of 30 graden. Het (uiterste) noorden en de Wadden blijven opnieuw iets achter, maar met temperaturen van 25 tot 28 graden is het ook hier warm. Zondag lijkt van hetzelfde laken een pak te worden. In de nieuwe week blijft het volgens de verwachtingen van Weeronline zeer warm voor juni met dagelijks temperaturen tussen 24 en 29 graden. Het is daarbij zo goed als droog.
Neerslagtekort richting droogste jaren
Voor de komende weken wordt geen tot weinig neerslag verwacht, terwijl er door de hogere temperaturen sprake zal zijn van veel verdamping. Het neerslagtekort (momenteel 95 mm) loopt hierdoor langzaam maar gestaag op. Sinds medio mei is er sprake van een dagelijks oplopende lijn en voor de komende dagen is dat beeld niet anders. Het neerslagtekort heeft inmiddels de lijn van het jaar 2018 overschreden en is de komende dagen hard op weg richting de lijn van de 5 procent droogste jaren.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Grondwaterstanden zullen dalen
De grondwaterstanden zijn normaal tot hoog, maar zullen naar verwachting de komende weken dalen, beschrijft de Droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland. Dit speelt met name op de hoge zandgronden.
De waterschappen en Rijkswaterstaat nemen waar mogelijk maatregelen om zich voor te bereiden op een drogere periode. Waterschappen nemen extra water in uit het hoofdwatersysteem om de (verhoogde) waterpeilen te kunnen handhaven en een zoetwaterbuffer te creëren in de regionale watersystemen, meldt de Unie van Waterschappen.
Zandgronden
Met name op de hoge zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland wordt scherp gelet op de grondwaterstanden en wordt zoveel mogelijk water vastgehouden. Rijkswaterstaat houdt een verhoogd waterpeil aan in het IJsselmeer en het Markermeer ten behoeve van extra zoetwatercapaciteit. Het gaat om circa 5 centimeter verhoging ten opzichte van normale meerpeilen in de zomer.
De toplaag is droog, maar dieper in de grond zit nog wel vocht, constateert Martijn van Dongen.