'Bladrammenas veel toegevoegde waarde in bouwplan'
Bij die top vijf begint hij bij de eigenschap die bladrammenas aan de snelle begingroei te danken heeft: „Onkruidonderdrukking is door de enorm snelle aanvangsgroei van bladrammenas een belangrijke eigenschap. De bodem wordt snel bedekt. Vooral op gronden met veel onkruiddruk en een steeds beperkter chemiepakket een belangrijk doel”, aldus Elzes.
Aaltjeresistenties
Als tweede noemt Elzes een voor Vandinter Semo belangrijk punt in de veredeling: „Wij brachten verschillende aaltjeresistenties in een plant. De multiresistente bladrammenas Cordoba heeft zowel een bietencysteaaltjes resistentie (BCA 1) alsook een resistentie voor Meloidogyne chitwoodi en fallax. Bladrammenas is de ideale groenbemester om vermeerdering van genoemde aaltjes te voorkomen en de aantallen zelfs te reduceren.”
In het najaar kan bladrammenas nog goed groeien. „Je hebt dan nog een hoge biomassa productie. Bladrammenas groeit snel, maakt veel wortels en produceert veel groene loofmassa. Dit draagt bij aan het verhogen van het organische stof gehalte in de bodem. Een bladrammenas gezaaid in de eerste week van augustus kan 1300 tot 1600 kg effectieve organische stof per hectare produceren. Dit is vergelijkbaar met ca. 8 ton GFT compost”, zegt Elzes.
Stikstofuitspoeling beperken
Tijdens die groei houdt het gewas nutriënten vast. Dat beperkt stikstofuitspoeling. Bladrammenas voorkomt stikstof uitspoeling met 49 tot 73%. Dit wijst recent onderzoek uit van Wageningen Universiteit en Research waarbij ook Vandinter Semo betrokken is geweest.
Als laatste voordeel stipt Elzes de stimulans van het bodemleven aan. „Bladrammenas geeft door middel van haar wortels exudaten af, deze suikers en zuren voeden en activeren het bodemleven. De plant kan op deze manier specifieke schimmels en bacteriën stimuleren of onderdrukken. De bodem blijft hierdoor actief en weerbaar.” Volgens Elzes zijn deze vijf eigenschappen van bladrammenas redenen waarom het gewas sinds de jaren 80 alleen maar aan populariteit gewonnen heeft. Het gaat wat hem betreft bij de groenbemester niet om de verplichting hem te telen maar om de toegevoegde waarde voor bodem en gewas: „Het is goed om af en toe weer scherp te krijgen waarom we groenbemesters toepassen.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes