Fotoserie: Dag en nacht aanvoer van zoet water op Schouwen Duiveland
Het water wordt uit het Zoommeer in vrachtwagens gepompt, die het vervolgens overladen in mestzakken bij de boeren. Dag en nacht gaat het werk door, alleen op zondag wordt er niet gereden.
„Het is vreselijk droog hier”, zegt akkerbouwer Jan Stouten. Ook hij heeft zoet water laten aanvoeren. „Ze zijn hier net klaar, nu gaat het treintje naar de buurman.” Hij heeft water aangevoerd voor 3,5 hectare uien. „De uien zijn nu aan het bollen, maar de grond is zo kneiterhard dat de uien bijna als blokjes in de grond staan. De grond heeft vocht nodig. En als dat er niet is, moeten we iets.”
De tekst gaat verder onder de foto
Het watertransport is zo’n twee weken geleden begonnen. Eerst voor de knolselderij, nu voor de uien. Volgens een berekening van Stouten zijn er tot gisteren 1.030 vrachtwagens geladen met elk 36 kuub water. Dat betekent dat er inmiddels meer dan 37.000 kuub water naar de boeren is gebracht.
En dat gebeurt allemaal niet gratis. De kosten liggen op 88 euro per uur. „Het kost ons veel geld, maar ja, je wilt straks toch ook een opbrengst hebben. Zeker nu de uienprijzen hoog zijn.” De vroege plantuien van Stouten staan er dankzij het extra water goed bij. „Ik heb deze geplant op 2 februari, ik was de eerste. Die wil ik nu niet meer laten gaan. Het is hier heet en de wind is schraal.”
De tekst gaat verder onder de foto's
Het noordelijkste eiland van de provincie Zeeland is omgeven door zout water. Op een paar plaatsen na is er geen zoet water. De gevolgen van dat gebrek aan zoet water komen steeds meer aan de oppervlakte. Een aantal teelten, zoals zaaiuien en pootaardappelen, is simpelweg niet meer mogelijk op Schouwen Duiveland zonder de aanvoer van zoet water, stelde Delphy recent in zijn onderzoek over de zoet waterbehoefte op Schouwen Duiveland.
Het probleem is dat de totale behoefte aan zoet water van alle sectoren de aanwezigheid van de huidige bronnen van zoet water op het eiland overstijgt.