Droog, droger, droogst; record aantal droge dagen wordt morgen verbroken
Het blijft ook de komende dagen heet. De wind draait morgen naar het noorden, waardoor de temperatuurverschillen tussen het noorden en het zuiden groter zullen worden, verwacht Weeronline. In het noorden blijft de temperatuur de komende dagen steken rond 20 graden, terwijl het in het zuiden wel weer 27 graden kan worden. Zondag wordt weer een hete dag, met 25 tot 29 graden.
Kans op onweer
Maandag draait de wind naar het zuidoosten tot zuiden. Hierdoor kan het regionaal tropisch warm worden met ruim 30 graden. De kans op een onweersbui is dan aanwezig. De dagen daarna lijkt de temperatuur minder hoog uit te komen, maar de kans op een (onweers)bui blijft, aldus Weeronline.
Het neerslagtekort loopt alleen maar verder op. Het tekort ligt dicht bij het niveau van de 5 procent droogste jaren, en snijdt de komende dagen de lijn van het extreem droge jaar 1976.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Record aantal droge dagen
Nederland stevent met deze droogte af op een nieuw weerrecord. Zaterdag 13 mei was de laatste dag waarop het in Nederland regende. Een vergelijkbare situatie deed zich voor in 2007, toen het 33 dagen droog bleef. Dat record wordt morgen verbroken, en gezien de verwachtingen voor de komende dagen zal dat record alleen maar verder oplopen.
Zeer droge toplaag
De toplaag van de bodem is zeer droog. Met name jonge of nog niet aangeslagen gewassen en ondiep wortelende planten in de natuur hebben hierdoor op de drogere gronden moeite om aan de groei te blijven. Waar mogelijk wordt volop beregend.
De grondwaterstanden waren door het natte voorjaar in het algemeen goed op niveau, maar zijn nu aan het dalen. Lokaal zijn de grondwaterstanden inmiddels lager dan normaal, vooral op de hoge zandgronden.
Door de goede grondwaterstanden is er nog geen sprake van droogtestress, geeft LTO aan. „Afgelopen natte winterperiode is er door gezamenlijke inzet van waterschap en boeren veel water vastgehouden. Alles wat op tijd is geplant of gezaaid, ondanks vertragingen tot half mei door te natte omstandigheden, groeit prima en heeft niet veel water nodig door een goede aansluiting bij de vochtige ondergrond. Gewassen die later de grond in zijn gegaan, hebben meer hulp nodig.” LTO is onderdeel van sectoroverleg ‘droogte landbouw en natuur’. Via dit overleg worden relevante signalen vanuit de land- en tuinbouw doorgegeven aan de droogtemonitor van Rijkswaterstaat.
Verhoogde stuwpeilen
Over het algemeen zijn de watersystemen op peil, al dalen de afvoeren en waterstanden lokaal wel. Waterschappen houden het water zoveel mogelijk vast door verhoogde stuwpeilen en voeren waar mogelijk extra water aan uit het hoofdwatersysteem. Lokaal worden hiervoor tijdelijke pompinstallaties ingezet of voorbereid. Rijkswaterstaat streeft voor het IJsselmeergebied naar een waterpeil van 12,5 cm onder NAP. Dit is 7,5 cm hoger dan het normale zomerpeil. Op de Maas wordt beperkt geschut om water zo veel mogelijk vast te houden, meldt de update van de Droogtemonitor.