Droogte: Meer beregeningsverboden, noodpompen ingezet
Waterschap Aa en Maas (Noord-Brabant) heeft met ingang van vandaag een onttrekkingsverbod uit oppervaktewater ingesteld voor het gebied ten zuiden van de lijn ’s-Hertogenbosch, Nuland en Herpen. Hier mag geen water meer uit sloten en beken worden gehaald om akkers te beregenen of tuinen en sportvelden te besproeien. Het verbod geldt totdat het waterpeil weer op niveau is.
Ook in Midden-Brabant is het vanaf vandaag bijna overal verboden om water op te pompen uit beken en sloten, meldt waterschap De Dommel. Het verbod geldt voor het hele beheergebied van het schap. Het laten drinken van vee met oppervlaktewater mag wel.
Waterschap Brabantse Delta heeft vrijdag 9 juni al een onttrekkingsverbod ingesteld voor vijf gebieden.
Noodpompen
Waterschap Hunze en Aa's (Groningen/Drenthe) zet bij twee gemalen noodpompen in om extra water aan te kunnen voeren. Het waterpeil in de sloten in het werkgebied van Hunze en Aa’s daalt sneller dan het schap aanvankelijk had gedacht, als gevolg van de aanhoudende droogte en het gebruik van het oppervlaktewater voor beregening. Het waterpeil in het Oldambtmeer zakt door verdamping een halve centimeter per dag.
De bovenste laag van de grond begint in veel gebieden al aardig uit te drogen. Om de gewassen aan de praat te houden, wordt, waar mogelijk, dan ook volop beregend. De gewassen hebben in deze groeifase veel vocht nodig.
EC-gehalte
CAV Agrotheek adviseert boeren om vóór het beregenen het EC-gehalte van het water te bepalen. De tolerantie voor zout verschilt sterk per gewas. Suikerbieten en granen zijn over het algemeen minder gevoelig (grenswaarden boven EC 4) en erwten, uien en wortelen zijn gevoelig (Grenswaarde circa EC 1,0), aldus de coöperatie.
CAV Agrotheek heeft de ervaring dat de waterkwaliteit in dergelijke periodes vanuit de bronnen sterk kan wijzigen. De dienst raadt daarom aan om een regelmatige controle hierop uit te voeren door middel van een EC-meting of via een complete wateranalyse.
Eerste buien?
Het blijft de komende dagen heet en droog, met het in weekeinde opnieuw kans op tropische temperaturen. Voor in de loop van volgende week wordt een kleine weersomslag voorzien. Plaatselijke buien worden voor maandag en dinsdag verwacht. Deze buien lijken niet voldoende om het neerslagtekort omlaag te brengen.
Vandaag is het voor de 34ste dag droog. Hiermee is het oude record van het aantal droge dagen uit 2007 verbroken.