‘Uitspraak rechter tegen leliekweker maakt toekomst voor landbouw onmogelijk’
„Als actieve stoffen worden goedgekeurd en ze volgens de regels worden gebruikt, dan is er absoluut geen reden voor de rechter om een dergelijke uitspraak te doen”, laten de Belgische belangenorganisaties weten op de Belgische nieuwssite Vilt.
Peter Jaeken, secretaris-generaal van Belplant: „Het voorzorgsprincipe wordt al in acht genomen bij de toelatingsprocedure. Stoffen die bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, worden niet toegelaten. Bovendien gaan bevoegde overheden uit van een totaalpakket aan literatuur en studies. In dit soort van juridische zaken wordt maar een selectie van publicaties meegenomen. Bovendien worden eventuele correlaties verward met oorzakelijke verbanden en iets dat voorkomt of meetbaar is gelijkgesteld aan gevaar. Op basis daarvan beroept men zich op een foute interpretatie van het voorzorgsprincipe.”
„Het voorzorgsprincipe wordt al in acht genomen bij de toelatingsprocedure.”
Sigrid Maebe van Belplant voegt daar op Vilt aan toe: „Als rechters zulke uitspraken gaan doen, dan is de toekomst voor de landbouw gewoon onmogelijk.” Een toelatingsautoriteit zoals het Ctgb moet zijn werk kunnen doen, aldus Belplant.
Bond Beter Leefmilieu, Dryade, Natuurpunt, Velt en WWF geven aan dat deze uitspraak hun pleidooi onderstreept om het voorzorgsprincipe centraal te stellen in het Vlaams pesticideplan waaraan momenteel wordt gewerkt. Eerder dit jaar hebben de vijf organisaties de Vlaamse regering gedagvaard omdat het pesticideplan dit volgens hen onvoldoende doet. „De gezondheidsproblematiek van pesticiden moet sterker worden opgenomen in dit plan.”
Uitspraak
De rechtbank van Assen besloot deze week dat een lelieteler in Dwingeloo (DR) in zijn lelies op een perceel bij buurtschap Boterveen geen gewasbeschermingsmiddelen meer mag toepassen.