40 procent korting op soortenrijke groenbemestermengsels
Steeds meer akkerbouwers ervaren het nut van het inzaaien van groenbemesters. Zo zien dit terug in een betere plantgezondheid en een hogere opbrengst. Veel akkerbouwers kiezen echter nog vaak voor een enkel gewas zoals gele mosterd of voor simpele mengsels. Dit vanwege de lagere prijs, vertrouwdheid en de angst voor een toename van verkeerde aaltjes (vooral op zandgronden). Onderzoeken focussen zich nu steeds meer op de voordelen van soortenrijke groenbemesters met vlinderbloemigen en de vervolghandelingen op de teelt.
Minder mest
Door duurdere mengsels te gebruiken met daarin klavers die stikstof vastleggen, hoeft in de vervolgteelt minder (kunst-)mest te worden gebruikt. En dat is gelukt: 40 Zeeuwse akkerbouwers die afgelopen jaar deelnamen aan een pilot met het inzaaien van soortenrijkemengsels zeggen dat ze gemiddeld 18 procent minder kunstmest en 23 procent minder dierlijke mest op de bewuste akkers hebben aangevoerd.
Succesvolle proef
In Zeeland vond afgelopen jaar dus een succesvolle proef plaats. In dat kader kregen de 40 Zeeuwse akkerbouwers een flinke korting van 40 procent op de aanschaf van 5 hectare soortenrijke zadenmengsels. Daarmee zaaiden ze na de oogst hun akkers in. Dit in het kader van de campagne ‘1001 ha groenbemesters’. Dit kwam tot stand door een samenwerking van Urgenda met de ZLTO en dankzij een bijdrage van de provincie Zeeland. De Zeeuwse akkerbouwers waardeerden deze kortingsactie met een 9. Ook de mengsels bevielen goed en kregen het rapportcijfer 8.
Landelijk
Na de succesvolle pilot in Zeeland, schaalt Urgenda de campagne nu landelijk op. Akkerbouwers in het hele land kunnen een korting van 40 procent krijgen op iedere 5 hectare biodivers zaaigoed. Via deze weg kunnen zij laagdrempelig experimenteren met biodiverse groenbemestermengsels. „Zo merken ze de voordelen, en ook dat ze het duurdere mengsel terugverdienen doordat ze besparen op (kunst-)mest”, aldus Hanneke van Ormondt van Urgenda. Zij vervolgt: „De korting bedraagt circa 40 procent op het normale tarief van het mengsel. Bij een gangbaar mengsel is dat omgerekend circa 70 euro per hectare. Dus in totaal 350 euro. Biologische akkerbouwers kunnen een korting krijgen van omgerekend 85 euro per hectare en maximaal dus 425 euro.” Hierdoor komt de prijs in de buurt van monocultuur gele mosterd.
Acht mengsels
In het kader van deze actie kunnen akkerbouwers kiezen uit acht mengsels: vier biologische en vier gangbare. Ze hebben daarbij de keuze uit twee leveranciers: DSV Zaden of Zaadhandel Neutkens. De mengsels zijn geschikt om tot maart te laten staan om vervolgens de grond minder zwaar te bewerken. Daarbij wordt geadviseerd om niet-kerende-grondbewerking (NKG) toe te passen. Door het gewas pas in het voorjaar onder te werken, is er sprake van minder stikstofuitspoeling. De mengsels die voor deze actie in aanmerking komen zijn voor de gangbare akkerbouwers: Optima Rapide grain en Optima Rapide NL van Neutkens. Terralife N-Fixx 50 en Terralife Sola Rigol TR van DSV Zaden. Voor de biologische akkerbouwers zijn beschikbaar: Optima Non Brassica en Optima Rapide NL-bio van Neutkens en Terralife Green Power Organic en Terralife Solanum Organic van DSV Zaden.
Begeleiding
Tijdens het hele traject krijgen de deelnemende akkerbouwer begeleiding van Urgenda, (Z)LTO, LLTB en de zaadleveranciers. Ze helpen gezamenlijk de akkerbouwer bij het nemen van duurzame stappen. Ook gaan de partijen gezamenlijk kijken of ze meer ruimte kunnen creëren voor akkervogels.
Link naar de deelname/bestelsite:
https://groenbemesters.1001ha.nl/bestellen/