Meer waterschappen stellen beregeningsverbod in vanwege droogte
Waterschap Limburg stelt vanaf vandaag 12.00 uur een onttrekkingsverbod in voor beken en sloten in Zuid-Limburg. Het verbod geldt voor iedereen en voor alle onttrekkingen. Het geldt dus niet alleen voor de beregening van landbouwpercelen, maar bijvoorbeeld ook voor het besproeien van tuinen met water uit beken en sloten. Hiermee wil het waterschap een verdere daling van de waterpeilen voorkomen en onomkeerbare schade aan de natuur tegengaan. Het verbod geldt tot uiterlijk tot 1 oktober 2023.
Chrit Wolfhagen, lid van het dagelijks bestuur: „Het is al sinds 12 mei droog en warm. We zien deze week gelukkig wel wat regen. Maar dat zal wellicht onvoldoende zijn. Het blijft te droog.”
Voor Noord- en Midden-Limburg heeft de situatie de kritische grens nog niet bereikt. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die gaat vallen, kan er ook een onttrekkingsverbod komen voor Noord- en Midden-Limburg.
Gelderland
Ook in delen van Gelderland geldt vanaf vandaag een onttrekkingsverbod. Het waterschap Vallei en Veluwe gaat over op een beregeningsverbod voor onbepaalde tijd en voor het hele werkgebied, behalve voor die gebieden waar water kan worden ingelaten vanuit de IJssel, Nederrijn en Randmeren. Het waterschap heeft hiertoe besloten vanwege de zeer lang aanhoudende droogte. Dit betekent dat water uit sloten, beken en andere watergangen niet meer gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld het besproeien van bomen en sportvelden, voor landbouw of voor industrieel gebruik.
Noord-Brabant
Sinds 15 juni is het in Midden-Brabant al bijna overal verboden om water op te pompen uit beken en sloten. Waterschap De Dommel breidt vanaf vandaag het onttrekkingsverbod uit met de Zandleij.
Eerder hadden waterschap Aa en Maas (Noord-Brabant), waterschap De Dommel en waterschap Brabantse Delta al een beregeningsverbod ingesteld voor (een deel van) hun werkgebieden. Waterschap Hunze en Aa's (Groningen/Drenthe) had bij twee gemalen noodpompen ingezet om extra water aan te kunnen voeren.
Neerslagtekort boven 150 mm
Deze week is er voor het eerst sinds half mei neerslag in Nederland gevallen. Hierdoor neemt het landelijk gemiddelde neerslagtekort, dat is opgelopen tot boven de 150 mm, iets af, aldus de Unie van Waterschappen. De verwachting is echter dat het neerslagtekort daarna weer snel oploopt. Door het lokale en kortstondige karakter van de neerslag zorgt dit niet voor een structurele verbetering van de droogtesituatie.
Het grondwater is op steeds meer plaatsen lager dan normaal voor de tijd van het jaar en vertoont vrijwel overal een dalende trend, vooral op de hoge zandgronden (in bijvoorbeeld Twente, Brabant, Limburg en delen van Drenthe).
Waterpeilen IJsselmeer en Markermeer dalen
De watervraag blijft overal in Nederland hoog. De waterpeilen van het IJsselmeer en Markermeer dalen licht door de hoge watervraag, verdamping en beperkte aanvoer vanuit de IJssel. De watervoorraad neemt hierdoor langzaam af, maar blijft voldoende om aan de watervraag te voldoen.
Om de huidige droogte te bestrijden en efficiënt gebruik en verdeling van water te bevorderen, werken waterschappen aan lange termijn oplossingen tegen verdroging. Binnen het Deltaprogramma Zoetwater wordt tot en met 2027 ongeveer € 750 miljoen geïnvesteerd in maatregelen om de beschikbaarheid van water te verbeteren. Het gaat dan onder meer om het vergroten van waterbuffers, het tegengaan van verzilting en het onderzoek naar hergebruik en alternatieve bronnen.
Maatregelen als het verhogen van de grondwaterstanden, het verminderen van grondwateronttrekkingen en herstellen van beekdalsystemen zijn ook van invloed op de ruimtelijke inrichting en het landgebruik. Daarom worden deze maatregelen opgenomen in de gebiedsplannen, die in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied worden uitgewerkt.