Fotoserie: Uitdagingen in akkerbouw belangrijk thema op open dag Rusthoeve
Uienteelt zonder de beschikbaarheid van water is een uitdaging. In het zuidwesten is de beschikbaarheid van zoet water geen logische zaak. In een veldproef test UIKC daarom de effecten van zoet en zout water op de uienteelt. Eerdere proeven hebben al laten zien dat het toedienen van zout water verdubbeling van de opbrengst geeft in vergelijking met velden waarop geen water is aangevoerd. Wanneer zoet water wordt toegediend in plaats van zout water neemt de opbrengst met nog eens 10 ton toe.
Ook wordt gekeken naar de invloeden van het zout op de bodem. „Op de proefveldjes van vorig jaar hebben we nu tarwe gezet. Daar zien we nog geen effecten. Maar je moet wel goed kijken welk volggewas je er op zet”, zei Leon Kramer van CZAV.
Met de toenemende druk op het pakket gewasbeschermingsmiddelen wordt ook meer en meer gekeken naar de mogelijkheden van mechanische onkruidbestrijding. In de uien worden een wiedeg en een ecoridger getoond. Karel Steijaert van de CZAV ziet vaak dat gangbare akkerbouwers te hoge verwachtingen hebben van de wiedeg. Het is volgens hem belangrijk om onkruiden al in een vroeg stadium te herkennen. „Nu zien we vaak dat als telers het onkruid herkennen het al te laat is om hem met de wiedeg te pakken.”
De tekst gaat verder onder de foto
Ook bij FMC werd gesproken over het belang van onkruidherkenning, bij voorkeur al in een vroeg stadium. Als belangrijke middelen met een goede contactwerking, zoals Safari, wegvallen, is het belangrijk om het perceel goed schoon te hebben voor je gaat zaaien.
Daarnaast komen schoffelrobots om de hoek kijken. Abemec demonstreerde de robot Naio Orio diem et 6 km per uur een gewas kan schoffelen. Van deze elektrische werktuigendrager met cameragestuurde schoffelbalk rijden er wereldwijd momenteelt twintig rond, zei Luuk Banken van Abemec. „Voor een akkerbouwer zal dit een dure machine zijn, maar in de vollegrondsgroenteteelt, waar veel geschoffeld moet worden en arbeid echt een probleem is, is al wel duidelijk interesse.”
De tekst gaat verder onder de foto
Acht tweedejaars studenten van de HAS Green Academy in Den Bosch hebben een kleinschalige veldproef gedaan met winterplantuien op aardappelruggen, verhoogde bedden en traditionele bedden. Het natte voorjaar leidde er toe dat de verschillen tussen de teeltsystemen klein waren, maar toch was te zien dat de verhoogde bedden de hoogste opbrengsten gaven. Daar tegenover staat dat in het verhoogde bed het snelst een vochttekort zichtbaar was. Het idee voor deze proef komt van eerdere soortgelijke veldproeven op de Rusthoeve, vertelde student Mart van Putte.
Delphy onderzoekt wat een lagere stikstofgift doet met een aardappelgewas en met de uitspoeling ervan. Deze proef wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Zeeland. De theorie is dat een goed groeiend gewas beter stikstof kan opnemen, zei Dominique Cammaert van Delphy. „En dat er dus minder uitspoeling is. Dat wordt in deze proef getest.”
De tekst gaat verder onder de foto
Weerbare teelt vraagt om weerbare rassen. In de bietenproeven daarom ook veel aandacht voor nieuwe robuuste rassen. „Droogteresistentie wordt belangrijk, naast bijvoorbeeld resistenties tegen aaltjes en bladgezondheid”, vertelde Wim Zandvoort van SesVanderHave.