Koeler en eindelijk kans op neerslag

De temperatuur heeft een flinke stap teruggezet, maar het is met 20 tot 24 graden nog steeds zomers warm. Wel staat er vandaag een stevige wind. Buien zullen de komende dagen vooral plaatselijk zijn. De mate waarin ze vallen, lijkt richting het einde van de week wat toe te nemen, aldus Weeronline.
5 procent droogste jaren
De voorspelde regen is zeer welkom, maar brengt slechts beperkt verlichting. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is inmiddels opgelopen tot boven 150 mm. Hiermee behoort dit jaar nog steeds tot de 5 procent droogste jaren.
De regen zorgt er voor dat deze lijn licht zal dalen, maar de verwachting voor de langere termijn is dat deze weer zal oplopen, meldt de Droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).
De tekst gaat verder onder de afbeelding
De verwachte neerslag kan lokaal een positief effect hebben op het vochtgehalte in de toplaag van de bodem. En dat is met name gunstig voor ondiep wortelende plantensoorten en nog niet aangeslagen gewassen. Een positief effect op de grondwaterstanden voorziet LCW echter niet. Die zijn op steeds meer plaatsen lager dan normaal voor de tijd van het jaar en vertonen vrijwel overal een dalende trend, vooral op de hoge zandgronden.
Watervraag blijft hoog
De watervraag blijft overal in Nederland hoog. Waar mogelijk nemen waterbeheerders maatregelen om (extra) water aan te voeren. Op een aantal plaatsen zetten waterschappen tijdelijk pompinstallaties in. Met name in gebieden waar geen aanvoer van water mogelijk is kan sprake zijn van droogvallende waterlopen.
De waterpeilen van het IJsselmeer en Markermeer dalen licht door de hoge watervraag, verdamping en beperkte aanvoer vanuit de IJssel. De watervoorraad neemt hierdoor langzaam af, maar blijft voldoende om aan de watervraag te voldoen.
Onttrekkingsverboden
Waterbeheerders monitoren de situatie continu en nemen waar nodig maatregelen. De afgelopen week hebben meerdere waterschappen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld of overwegen om dit te doen.
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zet de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen in een deel van het werkgebied extra hoog op. Hiermee wil het schap extra water vasthouden voor een buffer bij aanhoudende droogte. Het peil wordt opgevoerd tot boven het normale maximumpeil.