Europese Commissie stelt voor om ggo-regels ingrijpend te versoepelen
Genetisch gewijzigde planten die ook het gevolg zouden kunnen zijn van conventionele kweekmethoden of van spontane mutaties vallen onder de eerste categorie, omdat het enige dat de nieuwe technieken op dit vlak doen er in bestaat is dat zij de mutaties gerichter en met meer precisie tot stand brengen. Volgens de Commissie zouden deze planten ook niet te onderscheiden zijn van de conventioneel gekweekte planten.
Geen vreemd DNA
Het aantal genetische wijzigingen in de eerste categorie moet ook beperkt blijven tot (voorlopig) niet meer dan twintig aanpassingen in het DNA. Ook mag er geen DNA van andere planten worden aangebracht waarbij natuurlijke kruising niet kan plaatsvinden.
Met nieuwe genetische technieken aangepaste groente en fruit hoeven dus niet meer te voldoen aan een lange reeks eisen en krijgen ook geen apart EU-label meer. Voor met oudere gentechnieken gemanipuleerde gewassen blijven de bestaande strenge regels van kracht. En ook voor dierlijke producten verandert er niets in het Commissievoorstel.
De Commissie zegt met de nieuwe regels de innovatie in voedsel en concurrentie op de wereldmarkt te willen bevorderen. Ook de klimaatverandering, het streven om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en gezondheidsredenen vergen gewassen die tegen veranderingen bestand zijn, zegt de Commissie. Voorbeelden zijn maïs die tegen droogte kan, tarwe zonder gluten of aardappelen die tegen bepaalde ziektekiemen bestand zijn.
Controle
De huidige Europese regels voor genetische wijzigingen van gewassen dateren al van 2001 en lopen achter op wetgeving in veel andere landen zoals de Verenigde Staten. Voor de eerste categorie ggo gewassen gelden dus nog nauwelijks verplichtingen als ze eenmaal op de markt zijn toegelaten. Wel zullen zij vooraf nog gecontroleerd moeten worden door EU-inspecteurs.
Om kleine bedrijven die ggo gewassen op de markt willen te beschermen tegen grotere concurrenten komt er een goedkopere procedure. Bio-boeren mogen uiteraard in de nieuwe regelgeving ook geen ggo-gewassen produceren.
Voor alle ggo-gewassen die niet tot de eerste categorie behoren, blijft de verplichting van kracht voor de producent om aan te tonen dat die ggo’s veilig zijn voor de gezondheid van de consument en voor het milieu. Hier blijft ook het verplichte label verplicht.
Bodemvervuiling
De Commissie wil ook maatregelen om de bodemvervuiling in de EU te bestrijden. Meer dan 60 procent van de grond is aangetast. Ze vraagt de lidstaten alle potentieel verontreinigde locaties in kaart te brengen in een openbaar register en ze te saneren volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’, degenen die verantwoordelijk zijn voor de verontreiniging ook voor de kosten opdraaien. De Commissievoorstellen gaan nu voor goedkeuring naar de EU-lidstaten en het Europees Parlement.
Europarlementslid Jan Huitema (VVD) is tevreden met het voorstel: „Nederland is historisch gezien groot in plantveredeling. Veel groente en fruit dat over de hele wereld gegeten wordt, komt uit een zaadje dat in Nederland ontwikkeld is. Door de Europese wetgeving dreigde Nederland zijn positie als plantveredelaar te verliezen.”
Tekst: Jan Schils