Eenvoudig btw terugvragen dankzij normpercentages
Dat meldt Abab Accountants en Adviseurs.
De wetgever heeft na bijna 50 jaar met ingang van 1 januari 2018 een einde gemaakt aan de landbouwregeling. Tot 31 december 2017 hoefden agrarische ondernemers die daar gebruik van maakten, geen omzetbelasting af te dragen over hun agrarische producten. Daar stond tegenover dat ze dan ook geen btw konden aftrekken van middelen die ze aanschaften ten behoeve van hun agrarische bedrijfsvoering.
Nu die regeling is afgeschaft, moeten die boeren – net als alle andere ondernemers – ook btw in rekening brengen over de door hen geleverde producten en diensten. Dat betekent dat zij dus ook aangifte omzetbelasting moeten gaan doen, en de btw die ze zelf betaald hebben (de zogeheten voordruk omzetbelasting) mogen aftrekken.
Maar hoe reken je dan de btw in van de vee-voorraad op 31 december 2017? De balanswaarde van het vee is bepaald aan de hand van diverse kosten, waarvoor verschillende omzetpercentages gelden. Daarnaast zijn er ook nog toegerekende kosten voor de bedrijfsmiddelen die gebruikt zijn voor de productie. Die kosten moeten op de een of andere manier worden ingerekend in de eerste aangifte omzetbelasting.
Ingewikkelde rekensom
'Dit maakt de herzieningsberekening voor u als ondernemer een ingewikkelde administratieve rekensom met een grote kans op fouten en een zware administratieve last', aldus Abab Accountants en Adviseurs. Daarom komt de Belastingdienst ondernemers tegemoet. Binnen het Platform Landbouw is afgesproken om de complexe berekeningen voor de meest gangbare agrarische producten terug te brengen tot normpercentages, welke binnenkort gepubliceerd zullen worden.
Vijf categorieën
De Werkgroep Landelijke Landbouwnormen onderscheidt nu vijf categorieën waarop de zogenoemde herziening omzetbelasting van toepassing is. Het gaat hierbij om (1) nog niet verbruikte producten, (2) producten op het land, (3) Verbruiksvee, (4) Geoogste landbouw- en fruitteeltproducten in opslag en (5) herziening op bedrijfsmiddelen.
Meer informatie over de overgangsregeling afschaffing landbouwregeling is ook te vinden op de website van de Belastingdienst.