NAV: ‘Beheer hazenstand moet mogelijk blijven’

Er is dit voorjaar veel wildschade geconstateerd, met name veroorzaakt door hazen. „Het is een groot probleem dit jaar”, zegt Sjoerd Heestermans van de NAV. De problemen spelen volgens hem met name in de kleigebieden van onder meer Zeeland, Groningen, Noord-Holland en Flevoland. Door het droge voorjaar zochten de hazen vocht in jonge bietenplantjes, waardoor met name in dit gewas veel plantuitval zichtbaar werd.
De tekst gaat verder onder de tweets
Volgens de NAV wordt dit jaar en ook vorig jaar al meer hazenschade gezien, als gevolg van een combinatie van factoren. Eén hiervan is de coronaperiode: in die jaren is er behoorlijk minder beheer geweest, omdat het verboden was met meerdere personen op het land te zijn.
De haas staat sinds 2020 op de Rode Lijst Zoogdieren, omdat deze dieren in hun voortbestaan zouden worden bedreigd. De Tweede Kamer heeft in 2021 een motie aangenomen om de jacht op konijn en haas te verbieden. In de provincies Groningen, Limburg en Utrecht is de jacht op hazen al helemaal verboden.
Bodemprocedure
Toenmalig landbouwminister Carola Schouten wilde haar besluit na een motie van Boswijk (CDA) en Van der Plas (BBB) niet heroverwegen. Daarop heeft de KNJV met enkele partijen een kort geding aangespannen. Er is nu een bodemprocedure gestart, aldus de NAV. De vakbond wil hierin optrekken met de beide jagersverenigingen.
Het bieteninstituut IRS riep telers recent op om schade door wild te melden op de website van Faunaregistratie. Een melding is geen garantie voor een vergoeding voor dergelijke schade, voegt het IRS daar aan toe. „Door consequent melding te doen van wildschade krijgen beleidsmakers wel inzicht in verspreiding van de diverse soorten wildschade, dat helpt bij herzieningen van het beleid voor de toekomst.”