Hoge uienprijzen zorgen voor verschuiving op exportmarkt
De export loopt ondanks de hogere prijzen best goed door: Inmiddels is al meer dan 1,1 miljoen ton uien geëxporteerd. En dat in een jaar waarin er fors minder uien beschikbaar zijn voor de export, voegt HOA daar aan toe. Maar het is qua exporthoeveelheid nog altijd 12 procent minder dan vorig jaar en 6 procent minder dan in seizoen 2020/2021. Met deze omvang komt de export op het niveau van seizoen 2017/2018.
Oogst 2022 viel 17 procent kleiner uit. Nederlandse akkerbouwers hebben in totaal 1 miljoen ton gele en 0,2 miljoen ton rode zaaiuien geoogst. Hiervan was 92 procent beschikbaar voor de export, goed voor ruim 1,1 miljoen ton.
Groot-Brittannië verdringt Ivoorkust
Jarenlang stonden Senegal en Ivoorkust aan de top als het gaat om de import van Nederlandse uien. Dit jaar is dat beeld anders. De hogere prijzen die neergelegd moeten worden voor uien uit Nederland zorgen er voor dat afnemers in belangrijke verre exportlanden zoals Senegal, Ivoorkust, Guinee en Mauritanië een pas op de plaats maken. Helemaal van de markt zijn ze niet, omdat hun eigen oogst kleiner uitviel en er voor deze landen weinig alternatieven zijn voor de ui, als belangrijk voedingsmiddel. Ook veel andere verre bestemmingen kopen dit jaar minder uien uit Nederland vanwege de hogere prijzen.
Ons omringende landen zijn dit jaar juist meer te vinden op de Nederlandse exportmarkt voor uien. Ook deze landen hebben te kampen met een kleinere oogst. Groot-Brittannië gaat dit jaar ruim 150.000 ton Nederlandse uien importeren, en daarmee komt het koninkrijk op de tweede plaats van importeurs, ten koste van Ivoorkust, blijkt uit cijfers van HOA.
Meer export binnen Europa
België koopt dit seizoen meer uien bij zijn noorderburen. Volgens de verwachtingen van Holland Onions Association loopt dit op naar een plus van circa 20.000 ton. Ook in andere Europese landen, zoals Polen, Duitsland, Spanje en Portugal is de import van Nederlandse uien beduidend groter dan andere jaren. Van dit lijstje noteert Portugal de grootste plus, met bijna 1.000 ton en komt daarmee op een totaal van bijna 6.000 ton. Duitsland is dit seizoen goed voor bijna 44.000 ton, tegen 23.000 ton vorig jaar.
Ondanks de hoge prijzen zijn ook bij de verre bestemmingen plussen te vinden. Israël doet dit jaar ruim 17.000 ton op de Nederlandse uienmarkt, Brazilië verdubbelt zijn import naar 8.500 ton, zo blijkt uit cijfers van HOA. De export naar Indonesië is met ruim 9 procent toegenomen, de uitvoer naar de Dominicaanse Republiek is nu 57 procent groter.
Het exportseizoen 2022/2023 loopt nog drie weken door.
Nederlandse uienteelt onder druk
De uienteelt merkt direct de gevolgen van de klimaatverandering. Dat is met name merkbaar in de provincie Zeeland. Het tekort aan zoet water is hier sterk voelbaar in de teelt. Maar ook verzilting en toenemende ziektedruk spelen een rol in de krimp van het uienareaal. Een (te) hoge of (te) lage temperatuur of veel of juist weinig water; de ui is hier sterk vatbaar voor. Zeeuwse akkerbouwers verkiezen daarom de laatste jaren meer en meer andere gewassen boven de zaaiui. Het areaal zaaiuien in Zeeland is sinds 2007 gehalveerd naar bijna 3.000 hectare dit jaar. En daarmee heeft Zeeland nog maar 10 procent van het landelijke areaal zaaiuien.