LTO: ‘Ontzien van landbouwgronden bij zonnepanelen dankzij zonneladder is positief’
‘De agrarische sector levert een forse bijdrage in de productie van duurzame energie, onder andere door het aanleggen van installaties met zonnepanelen. De snelle ontwikkeling van installaties met zonnepanelen op (landbouw)grond kent de nodige uitdagingen, zoals netcongestie en maatschappelijke weerstand tegen de veranderende omgeving,’ laat LTO weten.
Voorkeursvolgorde
LTO pleit al langer voor het hanteren van de zonneladder bij het opwekken van zonne-energie en vindt het daarom een goede ontwikkeling dat Jetten er nu voor pleit om per 1 juli 2024 wettelijk vast te leggen dat landbouw- en natuurgronden worden ontzien bij het opwekken van zonne-energie. Een zonneladder is een voorkeursvolgorde waarin zonnepanelen zouden moeten worden gelegd. Als eerste zouden zonnepanelen volgens deze ladder op daken en ongebruikte terreinen gelegd moeten worden en daarna pas op landbouwgronden.
Meer regie
„De ontwikkeling van zonneparken biedt kansen voor bepaalde agrarische ondernemers, en kan in veel gevallen een interessant verdienmodel opleveren,’’ vertelt Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO. „Het is echter wel noodzakelijk dat er meer regie komt op de ruimtelijke ontwikkeling van de landbouw – waarbij de functie van landbouw vooropgesteld moet worden.” Een belangrijke voorwaarde die LTO stelt is dat ontwikkeling van zonneparken op landbouwgronden multifunctioneel moeten zijn. Het moet dus een aanvullend verdienmodel opleveren bovenop het verdienmodel uit landbouwpraktijken.
Tekst: Loes van Schriek
Beeld: Ellen Meinen
Bron: LTO