Zichtbaar in bladstelenanalyse: mineralisatie gaf in juli sterke groei
In een video laat Joke de Geus van het laboratorium Normec Groen Agro Control zien dat de bemonstering van een aardappelperceel voor de bladstelenmethode eenvoudig en snel is. Elk jaar is weer anders zegt De Geus. „Dit jaar zie je dat het bodemleven in rust gaat in de droge periode, maar wel klaar staat om, zodra het vochtiger wordt, de mineralisatie vol op te pakken.”
Het leverde een explosie aan stikstof op, zegt De Geus. „Daardoor hoef je echt minder bij te mesten. Met de bladstelenanalyse kijk je in de plant. Als je de stikstof in delen geeft, kan je in dat geval anticiperen op de vraag van het gewas. De tweede stikstofgift hoeft niet of kan lager zijn. Nu lopen de gehaltes weer wat terug.” Uit volgende metingen zal de behoefte van het gewas blijken en of er nog wat stikstof nodig is.
In de loop van augustus kunnen telers de laatste analyses laten doen. Dit jaar was een later seizoen en zal de teler misschien tot wat verder in augustus bladsteeltjes plukken en opsturen. De Geus zou in een normaal jaar tot half augustus meten en nu iets langer. „De laatste metingen kunnen je ook helpen als ‘geruststelling’ of om te leren van de methode.”
Dierlijke mest
Als stikstof meer uit organische bronnen zoals dierlijke mest komt, zal de beschikbaarheid afhankelijk zijn van de omzetting door het bodemleven. De Geus vindt het daarom ook voor de groep boeren die werken met maximale organische mest nuttig en leerzaam om de bladstelenanalyse te gebruiken.
Telers die zo min mogelijk stikstof willen laten uitspoelen, kunnen met de analyse scherp aan de wind varen. Ze minimaliseren de reststikstof in de bodem en combineren daarbij de maximalisatie van stikstofefficiëntie, lage milieubelasting en besparing op dure stikstofkunstmest. „Je kunt een beetje ruimte laten voor wat KAS of bladbemesting bij de verder overwegend dierlijke mestgift of in het geval je vooral met kunstmest werkt. De meeste boeren gebruiken in aardappelen toch vooral een belangrijk deel kunstmest.”
Bekijk de video van bladstelenbemonstering: