Landelijk neerslagtekort daalt, maar de regionale verschillen zijn groot
Het peil van het IJsselmeer en het Markermeer is stabiel gebleven, ondanks de verlaagde aanvoer via de IJssel. Door het koelere weer is er minder verdamping en neemt ook de watervraag langzaam af.
Deze week blijft wisselvallig en koel voor de tijd van het jaar. Er wordt een flinke hoeveelheid neerslag verwacht in Nederland en in de stroomgebieden van de Rijn en Maas. Het landelijke neerslagtekort zal daardoor naar dalen, voorziet LCW.
Neerslagtekort
Ondanks het wisselvallige weer van de afgelopen dagen hoort 2023 nog steeds tot de 5 procent droogste jaren. Het gemiddelde neerslagtekort staat nog op 195 mm, met name als gevolg van de hete junimaand.
De komende dagen blijft het zeer wisselvallig, waarbij gemiddeld over het land zo’n 15 tot lokaal meer dan 20 mm kan vallen, meldt Weeronline. De verwachting is dan ook dat het neerslagtekort de komende tijd licht zal dalen. Begin augustus zal 2023 naar verwachting dan ook niet meer tot de 5 procent droogste jaren behoren, aldus Weeronline.
Zuid versus noord
Regionaal zijn de verschillen aanzienlijk. In het zuidwesten en westen is relatief weinig neerslag gevallen. De hoeveelheid neerslag is in deze gebieden nog niet voldoende voor een herstel van de grondwaterstanden of om drooggevallen beken en poelen in gebieden zonder mogelijkheid tot wateraanvoer bij te vullen. De situatie in het noorden is inmiddels zo goed dat het tijdelijk extra verhoogde streefpeil in het IJsselmeergebied met 2,5 cm wordt verlaagd, geeft LCW aan. Dit is nog steeds 5 cm hoger dan normaal voor de tijd van het jaar.
Door de verwachte neerslag en de toenemende Rijnafvoer van de komende week zal de situatie voor de natuur stabiliseren, en voor de landbouw iets verbeteren. Dreigende verzilting blijft echter een aandachtspunt, vooral voor het westen en zuidwesten van het land. De Klimaatbestendige Zoetwateraanvoer (KWA) wordt nog steeds ingezet om zoet water aan te voeren naar West-Nederland.
Onttrekkingsverboden nog van kracht
Veel van de maatregelen die de waterbeheerders dit droogteseizoen hebben ingesteld zijn nog van kracht. De waterpeilen zijn waar mogelijk verhoogd om water vast te houden. In veel gebieden zonder mogelijkheden voor wateraanvoer zijn onttrekkingsverboden uit oppervlaktewateren van kracht.
Zo geldt het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater dat sinds 15 juni van kracht is in een deel van het werkgebied van waterschap Aa en Maas nog steeds. Hier mag geen water uit sloten en beken worden gehaald voor het besproeien van percelen, tuinen en sportvelden. Het verbod geldt totdat het waterpeil weer op niveau is.
De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) met bijdragen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van LNV en Vewin.