IRS: ‘Nu grondmonsters nemen ter voorkoming van bietencysteaaltjesschade in 2024’
De afgelopen weken waren op diverse percelen slapende bieten zichtbaar. Op een aantal percelen werd dit veroorzaakt door aantasting van bietencysteaaltje (BCA) meldt het IRS. Om verrassingen in de bietenteelt van 2024 te voorkomen, adviseert het IRS om het perceel van 2024 te bemonsteren op de aanwezigheid van bietencysteaaltjes. Op basis van de uitslag van de BCA-analyse kan de teler zijn keuze van de juiste (resistente) groenbemester en het juiste bietenras afstemmen.
Een grondmonster nemen
Omdat bietencysteaaltjes niet homogeen verdeeld over het perceel voorkomen, adviseert het IRS om per 1 à 2 hectare 1 monster te laten analyseren. Een monster dient te bestaan uit minimaal 60 steken. In principe kan op dit moment al een grondmonster worden genomen. Uitzondering hierop is wanneer er op dit moment een waardplant voor het witte bietencysteaaltje (bieten, spinazie, koolsoorten, melganzevoet) of voor het gele bietencysteaaltje (bieten, spinazie, koolsoorten, erwten, vlinderbloemigen, melganzevoet) op het te bemonsteren perceel staat. Er worden dan immers nog nieuwe cysten gevormd. Voor een betrouwbaar beeld is het daardoor beter om de bemonstering met minimaal 6 maanden uit te stellen. Voor overige aaltjes is het advies om tussen december en februari te bemonsteren.
Rassenkeuze afstemmen op het perceel
Worden bietencysteaaltjes op het perceel aangetroffen, dan adviseert het IRS om een BCA-resistente groenbemester, zoals bladrammenas of gele mosterd, te telen. Deze groenbemesters lokken actief de larven uit de cysten, waardoor ze afsterven. Het gevolg is een afname van het aantal bietencysteaaltjes. Ter voorkoming van opbrengstderving is het volgens het IRS verstandig om voor een BCA-bietenras te kiezen Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat BCA-bietenrassen altijd partieel resistent zijn, waardoor bij een zware besmetting (>1.500 eieren + larven) de opbrengst toch kan verminderen. Daarnaast is er geen actieve uitzieking van de larven, maar zullen de bietencysteaaltjes minder hard vermeerderen in vergelijking tot een vatbaar bietenras.
Meer informatie over de levenscyclus, groenbemesters, rassenkeuze en bemonstering van andere aaltjes zijn te vinden in de teelthandleiding op de IRS-website.