‘Ook iets doen voor de maatschappij’
Achteraan de Weddermarke, een doodlopende weg in Wedde (Gr.), ligt het akkerbouwbedrijf van Hendrik Luth (61). Hij teelt op 65 hectare zetmeelaardappelen, suikerbieten en granen in een veenkoloniaal bouwplan. Het gecombineerde akkerbouw-loonwerkbedrijf fungeert ook als demobedrijf voor diverse projecten. Tien jaar geleden richtte Luth het innovatiecentrum Weddermarke op, hij wil dit graag verder ontwikkelen.
“Naast het akkerbouwbedrijf heb ik samen met mijn vrouw Brenda Feunekes en mijn schoonouders Be en Annie ook een loonwerkbedrijf. We werken met twee man personeel, mijn oudste zoon Noah en loonwerk- en mechanisatiebedrijf Speelman in Alteveer, dat ook betrokken is bij uitvoering van innovatieve projecten”, vertelt Luth. “Maar ik ben niet alleen druk met technische innovaties. Ik wil ook graag de agrarische sector promoten onder burgers. Ik zaai al jaren akkerranden in, omdat mensen genieten van het kleurrijke gezicht. Ik wil op die manier ook graag iets positiefs doen voor de maatschappij.”
Agrarische natuurmengsels
Luth gebruikt al enkele jaren natuurmengsels van LG. “LG heeft een grote portfolio van agrarische natuurmengels voor bufferstroken, akkerranden en groene braak”, verklaart hij. “Dit jaar heb ik veel Akkerrand Bloemrijk, Orgamax en Greencover NKG gezaaid.” Orgamax is specifiek samengesteld voor organische stofopbouw. Greencover NKG is een geschikte groenbemester voor een goed zaaibed in het voorjaar in NKG-systemen. “Ik zet Orgamax en Greencover NKG ook in op akkerranden, omdat beide mengsels 50% zonnebloemen bevatten. Dat vind ik landschappelijk erg mooi”, vertelt Luth.
Hij heeft in totaal bijna drie kilometer aan bufferstroken en akkerranden van drie meter breed. “De stroken helpen tegen uitspoeling van stikstof én vergroten de biodiversiteit. Er komen heel veel akkervogels, bijen, vlinders en hommels op af.” Akkerranden en bufferstroken leveren ook veel punten op als eco-activiteit in het nieuwe GLB. “We telen veel aardappelen in een krap bouwplan met suikerbieten. Dan is goud halen lastig. Agrarisch natuurbeheer en meer hectares rustgewassen helpen daarbij! Onze zeven hectare zomerveldbonen gelden als rustgewas én eco-activiteit. Cosun verwerkt de eiwitrijke veldbonen tot producten voor humane consumptie.”
Eenjarige of meerjarige akkerrand
Door onzekerheid over GLB-regelgeving heeft Luth dit seizoen gekozen voor het eenjarige mengsel LG Akkerrand Bloemrijk 1 om toch snel resultaat te hebben. “Door nattigheid kon ik het mengsel pas begin juni zaaien. Vrij laat dus en daarna kwam de droogte. Daarom ga ik in het najaar het meerjarige LG Akkerrand Bloemrijk 2 inzaaien. Najaarszaai vergroot de slagingskans en Bloemrijk 2 bevat relatief veel grassen en dat onderdrukt onkruiden. In het voorjaar heb je meer risico op veronkruiding”, weet Luth.
Gratis zonnebloemen plukken
De Groningse akkerbouwer teelt elk jaar op een hoekje van zijn huiskavel zonnebloemen, die mensen gratis mogen plukken. “Ik doe dat om de sympathie van burgers voor de agrarische sector te stimuleren. Het weggeven van zonnebloemen levert veel waardering op. In het dorp vragen ze mij al wanneer de eerste zonnebloemen te zien zijn, maar dat duurt nog wel even.” Luth probeert de zonnebloemen altijd in bloei te hebben tijdens de Lichtweek, het volksfeest in Wedde in de eerste volle week van september. Onderhand is het rondom Wedde zo’n bekende activiteit dat veel liefhebbers gedurende drie tot vier weken de bloemen komen plukken. “Het zaad betrek ik ook van LG, zij ondersteunen dit leuke initiatief.”