Glyfosaat als wapen in de strijd tegen klimaatverandering
Volgens een onlangs uitgelekt document overweegt de Europese Commissie om de toelating van glyfosaat voor een periode van vijftien jaar te verlengen. Dat biedt perspectief voor de ontwikkeling van niet-kerende grondbewerking en daarmee voor de opslag van koolstof in de bodem zo blijkt uit al wat ouder onderzoek onder boeren in Canada. Per 1.000 hectare zou netto de uitstoot van ruim 430 auto’s worden vastgelegd.
In de afgelopen dertig jaar is de teelt van koolzaad in de Canadese provincie Saskatchewan ingrijpend veranderd door het gebruik van genetisch gemodificeerde variëteiten die resistent zijn tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat.
Waar boeren voorheen zomerbraak toepasten en de braakliggende percelen veelvuldig ploegden om onkruid te bestrijden, zijn ze nu voor het overgrote deel overgestapt op continuteelt met niet-kerende grondbewerking (no till farming). Daarmee bespaarden ze niet alleen fors op brandstof voor hen trekkers, maar zorgde het ontbreken van verstoring ook voor een betere bodemkwaliteit........
Lees het artikel op de website van het tijdschrift Vork, een kritische prik in de voedselketen
Lees het artikel op de website van het tijdschrift Vork, een kritische prik in de voedselketen