Oogst tijdstip cruciaal voor de kwaliteit van de uien
Zeker in de huidige markt is het van groot belang om een hoog kwaliteitsproduct te oogsten, de consument wordt steeds kritischer, en de eisen aan het eindproduct worden steeds hoger.
“Voor retail is bijvoorbeeld een algemene trend dat de consumentenverpakkingen kleiner worden waardoor extra aandacht uitgaat naar productkwaliteit. Maar ook voor de export is belangrijk een mooi, gezonde, “goed in de huid ui” af te leveren bij de eindklant.
Hierbij komt kijken dat een hoger algemeen prijsniveau de klantverwachting beïnvloed en er meer (prijs) concurrentie is naar onze reguliere afzetgebieden. Vooral Chinese uien zijn de laatste jaren in opmars. Hier moeten wij als Nederland het hoofd tegen bieden. Focus moet voor ons blijven op de ronde vorm, sterke ui hardheid maar vooral ook voldoende huidkwaliteit om zowel in het verwerkingsproces als in de langere transit naar de eindklant het product optimaal te behouden” aldus Chayenne Wiskerke van JWK Onions.
Volgens Werner Verschueren inkoper bij JWK is het tijdstip van oogsten dan ook zeer belangrijk voor het behalen van een topkwaliteit ui. “Een goede huidkwaliteit is erg belangrijk. Deze huidkwaliteit wordt behaald door de uien te rooien als er nog ongeveer 50 procent groen loof op staat. Helaas wordt er nog te vaak gerooid als de uien verder afgerijpt zijn. Hierdoor komt minder huid op de uien en het verlaat ook de oogst, waardoor de kans op mindere weersomstandigheden bij de oogst wordt vergroot. Mooie weersomstandigheden zijn ook belangrijk voor behoud van de kleur en bevorderen het droog proces”.
Dit wordt bevestigd door Luuk Kok, accountmanager uien afzet/poolbeheerder bij Agrifirm
“Vaak wordt de fout gemaakt om de laatste kg op de wal te krijgen en oogsten we uien die bijna helemaal versleten en afgerijpt op het land liggen
Maar zo snijden we ons zelf in de vingers want deze uien zijn te versleten om een huid erop te zetten en dit zie je in de tarra terug als kale uien”.
Ook de afstelling van de klapper en vooral de hoogte van het klappen van het loof is van groot belang!
“Het is belangrijk om niet te kort te klappen. De kortst geklapte uien moeten minimaal nog een vuist lengte aan loof hebben, maar beter is om te zeggen dat we net boven de bladsplitsing moeten klappen en deze hoogte verschilt per jaar
Dit loof werkt als schoorsteen tijdens het droog proces en beschermt de ui na sluiting tegen binnendringen van schimmels en bacteriën, Tekort klappen geeft heel veel Tarra” Aldus Werner Verschueren en Luuk Kok.
Het oogst tijdstip is dus niet alleen cruciaal voor de kwaliteit van de uien, maar zeker ook voor uw portemonnee en de export en concurrentiepositie van Nederland in de toekomst.
“EEN UI IS GOUD OF HOUT”
Als uien telend Nederland doen we er alles aan, om ons gewas gedurende het seizoen optimaal te laten groeien en gezond en groen te houden, maar om die kwaliteit ui af te leveren is het tijdstip en manier van oogsten ook van zeer groot belang, ook al lijkt het gewas nog erg groen vaak zien we dat de nek van de ui al leeg is waardoor de groei uit het gewas is. Controleer het gewas en begin op tijd met oogsten.
Andre BOOT, Senior Allium Specialist BeNeScan
Commercial, +31641654080, +31641654080, andre.boot@hazera.com