Graancoöperatie waarschuwt voor oogsten tarwe met vocht, schot en DON
Met de huidige weersvooruitzichten zal de tarwe-oogst eindelijk van start kunnen. Enkele weken later dan voorzien. Op het moment dat de (winter)tarwe klaar was om te oogsten werden we in heel Nederland geconfronteerd met uiterst ongunstige weersomstandigheden. Hierdoor is er nog maar nauwelijks tarwe geoogst. „Dit is ten koste gegaan van de kwaliteit,” stelt CAV Agrotheek directeur Jeroen de Schutter in een mail aan haar leden/klanten. Hij waarschuwt met name telers die kampen met (deels) gelegerde percelen. In met name deze percelen is sprake van schot. Het gevolg van schot is een sterke daling van het hectolitergewicht.
Ontwikkeling DON
Vooral in gelegerde percelen kan zich door de vele neerslag en schot een microklimaat ontwikkelen waar insecten en DON (mycotoxinen) goed in kunnen gedijen. Met name de aanwezigheid van DON, dat nauwelijks met het oog waarneembaar is, zal leiden tot volledige afkeuring bij zowel bak- als mengvoederfabrieken. „We willen voorkomen dat DON-partijen bij vermenging ook de gezonde tarwe benadeelt”, onderstreept Jeroen de Schutter.
Controle graaninname
De belangrijkste parameters waar bij de graan-inname rekening wordt gehouden zijn: hoge vochtgehaltes, lage hectolitergewichten en schot. CAV Agrotheek onderstreept dat ze, samen met de graanleveranciers, streeft naar een zo goed mogelijke inname en opslag van het geoogste graan, zodat hierdoor uiteindelijk het meeste (prijs)rendement mee is te behalen.
Goede selectie
Om dit te bereiken is het van belang dat ze een goede selectie hanteert op basis van kwaliteit. De Schutter: „We zullen dan ook bij de weegbrug de partij zowel analyseren (vocht en HLW) als visueel beoordelen. Tevens vragen we de telers om informatie of de partij van een gelegerd perceel afkomstig is en of het zomertarwe betreft. Onze verwachting is dat zomertarwe nog geen kwaliteitsverlies laat zien.” Op basis van deze informatie gaat CAV Agrotheek de partijen van verschillende kwaliteiten apart opslaan.
Adviezen
Met het oog op de huidige situatie op de graanakkers geeft CAV Agrotheek enkele tips aan de graantelers. Zo dient hij voor het oogsten het perceel goed te beoordelen. Bij twijfel over het al dan niet oogsten mogelijk een beroep worden gedaan op de teeltadviseur. Verder is het advies om bij het oogsten voorrang te geven aan percelen die (nog) niet gelegerd zijn. De verwachting is dat de kwaliteit van het graan van deze percelen nog acceptabel zal zijn. Voor het vochtgehalte is het advies van CAV Agrotheek om deze partijen met maximaal 18 procent vocht aan te leveren. Bij hogere vochtgehaltes (vanaf 19 procent) luidt het advies om deze partijen eerst (thuis) te drogen.
Hoger instellen dorsbek
De beslissing of u gelegerde percelen wel of niet gaat oogsten is uiteraard aan u. Bij het wel oogsten is het verstandig om de dorsbek hoger op te tillen. Zo wordt voorkomen dat graan met schot niet door de combine en in de opslag gaat. Partijen met schot worden apart opgeslagen en geprobeerd alsnog af te zetten. „Lukt dit niet als (voer-)tarwe, dan krijgt het een andere bestemming waarvan niet bekend is wat de waarde zal zijn.”