Tips voor de keuze van winterharde groenbemesters
Fotoserie: Welke groenbemester blijft groen tot 1 maart?
Eco-activiteit groenbedekking
Op rvo.nl staat onder Bodemgewas de eco-activiteit 12. Groenbedekking als volgt omschreven:
Met het bedekt houden van uw percelen verhoogt u het organisch stofgehalte en verbetert de bodemkwaliteit. U houdt uw perceel van 1 januari tot 1 maart voor minimaal 80% zichtbaar bedekt. Dit doet u met het vanggewas of groenbemester die u laat staan van het voorgaande jaar. U mag maar op maximaal 10% van het perceel gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. U werkt het vanggewas onder met machines voor de hoofdteelt. U mag het vanggewas voor het onderwerken niet doodspuiten of branden.
Bron: rvo.nl
Welke soorten zijn wintervast?
De ene groenbemester is gevoeliger voor vorst dan de andere. Gele mosterd, niger, zomerwikken, facelia, sorghum en klavers bevriezen makkelijk. Japanse haver bevriest vrij snel. Bladrammenas en Ethiopische mosterd bevriezen minder snel. Bladkool, grassen, winterwikken en rogge zijn in het algemeen wintervast. Dicht aan de kust is de kans op strenge vorst minder dan in het binnenland.
Zichtbare bedekking en wanneer geef je deze op bij rvo?
Er zijn bronnen die aangeven dat ‘’zichtbare bedekking” ook mogelijk is als er voldoende gewasresten van de groenbemester aanwezig zijn in februari. Dan komen vrijwel alle TerraLife-mengsels in aanmerking, zeker die met Ethiopische mosterd of bladrammenas. Kortom: het valt niet mee om te voorspellen of een groenbemester leidt tot 80 % zichtbare bedekking op 1 maart. Tenzij je kiest voor compleet winterharde groenbemesters.
De groenbemester geef je op als eco-activiteit als nateelt in 2023 maar ook als voorteelt in 2024. De eco-activiteit telt dan mee in 2024.
Groenbemester na 1 maart vernietigen zonder glyfosaat
De groenbemester als eco-activiteit moet mechanisch worden bewerkt. Dat kan een uitdaging zijn, zeker omdat glyfosaat niet kan worden ingezet. En de mechanische bewerking kan pas na 1 maart worden gestart. Gras is hierbij een risico.
Winterhard basismengsel TerraLife® Soilprotect
TerraLife® SoilProtect is een nieuw basismengsel. Het bevat winterharde componenten en kan prima na een late hoofdteelt worden gezaaid. Door de winterharde componenten zoals winterwikken, inkarnaatklaver, Engels raaigras, smalle weegbree en vlas wordt de bodem beschermd tegen uitspoeling. Het zorgt voor langdurige begroening met levende wortels tot aan de volgende hoofdteelt.
TerraLife SoilProtect kan 1:1 gemengd worden met andere TerraLife-mengsels en zorgt voor de winterharde basis. Wanneer bijvoorbeeld de focus ligt op een diepe doorworteling dan past TerraLife SolaRigol TR als mengpartner. Gaat het om maximale stikstofbinding, dan adviseren wij een combinatie met TerraLife N-Fixx 50. Zo kunnen er dus individuele oplossingen geboden worden. De plantensoorten in SoilProtect stabiliseren de bodemstructuur en zijn gunstig voor het bodemleven.
Andere winterharde groenbemesters
TerraLife® Landsberger Gemenge is een mengsel van Italiaans raaigras, winterwikken en inkarnaatklaver. Deze componenten zijn winterhard.
Engels raaigras kan tot laat in het najaar worden gezaaid en is winterhard. In het voorjaar is kort frezen gewenst om de groei te onderbreken.
Bonfire bladrogge is ook een component die winterhard is en groeit vanaf 1 graad Celsius. Bonfire ontwikkelt zich vlot in het najaar en voorjaar maar laat zich vrij gemakkelijk mechanisch bewerken vanaf 1 maart.
Samenvattend
Een winterharde groenbemester zorgt zeker voor 80% zichtbare bedekking per 1 maart. Maar kan ook een uitdaging zijn om mechanisch te bewerken. Bij de eco-activiteit ‘groenbedekking tot 1 maart' is chemische onkruidbestrijding niet toegestaan. Bij de meeste TerraLife-mengsels slijten een aantal plantensoorten in de winter. Deze laten wel bovengrondse gewasresten achter. Welke soorten nog over blijven op 1 maart hangt vooral af van de vorst en weersomstandigheden in de winter.
TerraLife® Soilprotect kan prima gecombineerd worden met een ander TerraLife-mengsel en zorgt voor extra winterhardheid.
Bekijk onderstaande fotoserie van het TerraLife® VitaMaxx TR mengsel van afgelopen jaar.
Over het DSV TerraLife® programma: intelligente groenbemestermengsels
Met het TerraLife® programma bieden wij soortenrijke groenbemesters die stikstof kunnen binden en de nutriënten in de bodem beter benutten. De positieve werking van de soortenrijke mengsels is wetenschappelijk bewezen. Hier ligt een groot potentieel dat de landbouw kan benutten om een hoogwaardige opbrengst te halen en de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Met intelligente groenbemestermengsels verbinden we de hoofdteelten en kunnen we kringlopen sluiten.
Meer weten over TerraLife® groenbemesters? Download hier de brochure.
Bronnen: %Ecoregeling%%Gewassenlijst%ecoactiviteitenv._.pdf, www.rvo.nl