Cichorei-telers opgelet: meeldauw kan voor opbrengstderving zorgen
Om de schade van bladschimmels te beperken, zijn meerdere fungiciden beschikbaar. Boonman adviseert de middelen Amistar Top, Flint en Signum. Deze producten hebben een verschillend advies in dosering, interval en veiligheidstermijn en allemaal een preventieve werking.
Boonman: 'Van meeldauw is bekend dat deze in cichorei voor enige tot aanzienlijke opbrengstderving kan zorgen. Er zijn geen verschillen bekend in infectiedruk tussen teeltgebieden of grondsoort. Andere bladschimmels zoals alternaria, roest en stemphylium ontwikkelen zich vooral bij lange bladnatperioden. Dit geldt ook voor de bacterieziekte bladvuur, die wordt veroorzaakt door pseudomonas.' Voor die laatste ziekte is geen gewasbeschermingsmiddel beschikbaar.
Afwisselen
Aangezien de fungiciden een preventieve werking hebben, is het voor een optimale werking aan te raden de bespuiting uit te voeren direct nadat de eerste aantasting wordt waargenomen. 'Als vanaf 3 à 4 weken na de bespuiting nieuwe schimmelaantasting te zien is, kan een tweede bespuiting uitgevoerd worden. Het beste is om bij hierbij de gebruikte fungiciden af te wisselen', schrjft de expert van IRS.
Het rendement van een bladschimmelbespuiting hangt veel af van het oogstmoment. Voor cichorei dat in de tweede helft van de campagne wordt geoogst (vanaf begin november) dan wordt aangeraden om een tweede bespuiting half september uitgevoerd te hebben, anders is de opname van het middel niet meer optimaal.