NVWA controles tonen vooral administratieve onvolkomenheden in mestadministratie
Afgelopen jaar heeft de NVWA volgens Cumela intensief gecontroleerd bij mestintermediairs en veehouderijen. Zo werden 2.544 fysieke controles uitgevoerd op 1.597 agrarische bedrijven/veehouderijen. Evenals bij de mestintermediars bleek ook bij de meeste agrarische bedrijven de mestadministratie op orde. In totaal werden op 326 bedrijven 356 overtredingen geconstateerd. De meeste overtredingen werden vastgesteld bij de controles op pluimveebedrijven. Daarbij werd in 63 procent van de gevallen een overtreding geconstateerd. Bij de varkensbedrijven lag dat percentage op 32 procent, bij de rundveebedrijven op 18 procent en bij de akkerbouwbedrijven op 1 procent. In een aantal gevallen is na de controle besloten tot een strafrechtelijk onderzoek. Dit leidde uiteindelijk tot 83 processen-verbaal. Dit betrof dan onder andere het manipuleren van mestmonsters en het aan- en afvoeren van mest zonder een bon.
Loonbedrijven
In totaal bezocht de NVWA een kwart van de mestintermediairs/loonbedrijven voor een administratieve controle. Bij een kwart daarvan, omgerekend 6 procent van alle bedrijven, werd een overtreding geconstateerd. Volgens loonwerkorganisatie Cumela betrof het veelal futiliteiten. Immers het uiteindelijke gemiddelde boetebedrag bedroeg 222 euro per overtreding. Als bron van haar bevindingen verwijst Cumela naar het NVWA-jaaroverzicht 2022.
Administratieve controles
In totaal werden door de NVWA in 2022 55.547 administratieve controles uitgevoerd. Bij ongeveer 23 procent bleek iets niet in orde. Aangezien veel controles gericht waren op loonbedrijven/intermediairs die vooraf waren aangemerkt als risicovol, bijvoorbeeld omdat er eerder overtredingen waren vastgesteld, betekent dit volgens Cumela dat de administratie bij de meeste bedrijven op orde is. In slechts 6 procent was sprake van al dan niet opzettelijk gemaakte fouten. Waarnemend directeur Hans Verkerk van Cumela noemt dat aantal zeer laag. „Want het betreft ook nog bedrijven die vooraf zijn geselecteerd omdat het risico op overtredingen hoger is.” Volgens Verkerk toont dit aan dat de bedrijven er alles aan doen om zich aan de regels te houden.”
Boetes
De NVWA heeft in totaal voor 4 miljoen euro aan boetes opgelegd aan in totaal 5.505 bedrijven in de hele mestketen. Dit betekent een gemiddelde boete van 726 euro per overtreding. De intermediairs springen er daarbij met gemiddeld 222 euro gunstig uit. Volgens Verkerk toont dit aan dat de sector het goed voor elkaar heeft. „In de meeste gevallen betreft het boetebedragen van 100 tot 300 euro. Daarbij moet je denken aan overtredingen zoals bijvoorbeeld het te laat, verkeerd of niet invullen en insturen van een formulier. Kortom, vooral kleine administratieve onvolkomenheden. In het dagelijks leven te vergelijken met een keer te hard rijden. Het gebeurt al snel als het erg druk is, je even niet oplet of wat vergeet. Niet verwonderlijk als je duizenden administratieve handelingen moet doen.” Door de invoering van het realtime Verantwoording van Dierlijke Mesttransporten (rVDM) verwacht Verkerk dat het aantal fouten verder zal dalen.