Rol voor landbouwbodem in afbraak methaan versterkt met compost
Volgens de wetenschappers, ondermeer bodemecologen uit Wageningen, reduceren landbouwactiviteiten het vermogen van de bodem om methaan af te breken. Door (natuur)compost te geven, brengt de boer actieve methaanafbrekers op het land, die hun werk gaan doen. Dit kan bijdragen aan de klimaatmitigatie, het terugdringen van de klimaatverandering.
Methaan is een sterk broeikasgas. Vee kan een bron zijn van dit gas, maar ook natuurgebieden, bijvoorbeeld moerassen. Het is bekend dat bosbodems methaan kunnen afbreken. De organismen in die bodems gebruiken kleine hoeveelheden methaan om te overleven. Door deze functie ook in landbouwbodems actief te maken en te houden, kan de agrarische sector bijdragen aan het afremmen van de opwarming van de aarde.
Compost als bron microleven
Natuurcompost blijkt veel sterker te werken op dit proces dan gft-compost. Dat heeft volgens de wetenschappers te maken met de hogere concentratie ammoniak in de gft. Zij merken dat aan als remmende factor op het methaanafbraakproces. De hoeveelheid natuurcompost is beperkt. Daarom willen de wetenschappers nader onderzoek doen naar de mechanismen achter het methaanafbraakproces en de rol van de micro-organismen uit de compost. Zo kunnen deze bodemverbeteraars effectief en efficiënt ingezet worden. Doel is om de organismen langdurig actief te houden na het toedienen.
Mogelijk zijn er meer nuttige micro-organismen actief in compostproducten. Behalve methaan is een ander sterk broeikasgas lachgas. Afbraak van die beide gassen kan het broeikaseffect sterk verminderen, omdat deze gassen vele malen sterker invloed op de klimaatverandering hebben dan het meestal genoemde kooldioxide. Het Centraal Bureau voor de Statistiek rekent dat een kilo methaan een 25 keer zo sterk broeikasgas is vergeleken met CO2 en lachgas zelfs bijna 300 keer.
Het hele artikel is te vinden in Waste Management.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes