Verlaging pootgoed plust in veldkeuring naar 15 procent: mozaïekvirus hoofdreden

Mozaïekvirus is bij 65 procent van de verlagingen de reden, daarna volgt bacterieziek met 23 procent. Doorgaans is het beeld andersom en is bacterie de hoofdreden. Dit jaar hebben de vroege luizenvluchten in combinatie met in het veld aanwezige zieke planten gezorgd voor veel problemen met virus. Van het in klasse verlaagde areaal is 2,3 procent afgekeurd. Dit jaar is 38.776 hectare aangegeven voor de veldkeuring.
Vroege luizen
Vooral begin juni heeft de NAK veel luizen gevangen. Dat leidde in de weken daarna tot veel met virus besmette planten in het veld, zegt Jeroen Winkelhorst, technisch coördinator bij de NAK. In de afgelopen weken is het aantal virusbesmettingen hard opgelopen: Eind juli was ruim 10 procent van het areaal pootgoed in klasse verlaagd, waarvan 57 procent veroorzaakt door mozaïekvirus.
Dat heeft ook consequenties voor het volgende teeltseizoen. Winkelhorst dringt aan op deelname aan de vrijwillige toetsing van het pootgoed voor eigen gebruik, zodat telers al op tijd weten hoe het staat met de kwaliteit van hun uitgangsmateriaal. Daarnaast is een vroege en scherpe selectie in het voorjaar van 2024 van belang. Ook de nacontrole gaat mogelijk nog besmette partijen aan het licht brengen.
Bladrol
Tot nu toe is 1 procent van het areaal verlaagd vanwege bladrol. Dat percentage valt erg mee. De NAK heeft hier nog geen verklaring voor. „De nacontrole moet uitwijzen of het er daadwerkelijk niet in zit, of dat we het hebben gemist.”
Bladrol lijkt de laatste jaren bezig met een lichte opmars. Sinds 2020 treffen keurmeesters weer met enige regelmaat gekrulde bladeren aan in het gewas. Ook kwam de afwijking weer naar voren in de virussurvey van de NAK. Dit voorjaar besloot de vaste commissie van de NAK bladrol met ingang van dit najaar weer op te nemen in de nacontrole.
Tot in de jaren negentig was bladrol, ofwel het PLRV-virus, een veelvuldig voorkomend probleem in de aardappelteelt. Sinds 1997 nam het aantal meldingen zeer sterk af, waarna deze ziekte na 2001 eigenlijk niet meer werd aangetroffen. In dat jaar is bladrol voor het laatst meegenomen in de nacontrole.