Europees Parlement wijst bezuinigingen op GLB af
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/81/931/1920px-european_parliament_strasbourg_hemicycle_-_diliffdavid_iliff.-detail.jpg)
Tegelijk met de discussies over de nieuwe opzet van het GLB na 2020 loopt een discussie over het nieuwe EU-budget (het Meerjarig Financieel Framework, MFF); hoeveel geld krijgt de Europese Commissie van de lidstaten en hoe mag ze dat besteden. Deze discussie, die op het niveau van de hoofden van de lidstaten wordt gevoerd, bepaalt onder meer hoeveel geld er naar het GLB gaat. In het voorstel dat de Commissie begin mei presenteerde, zou het GLB met ongeveer vijf procent afnemen. Die besparing is volgens de Commissie nodig om de klap van de Brexit op te vangen en om nieuwe aandachtsgebieden, zoals defensie, vluchtelingen en veiligheid, te bekostigen. Ook wilde de Commissie snijden in de Europese cohesiefondsen, het gebied waar, naast het GLB, het grootste deel van het gemeenschappelijke budget naar toe gaat.
Huidige niveau
Maar het Europees Parlement is het daar dus niet mee eens. De Europarlementariërs willen dat de budgetten voor GLB en voor de cohesiefondsen op het huidige niveau blijven. Bovendien stelt het Parlement dat de door de Commissie voorgestelde bezuinigingen op landbouw niet ongeveer 5 procent bedragen, maar eerder 15 procent.
De aangenomen resolutie heeft weliswaar geen kracht van wet, maar het nieuwe EU-budget kan enkel worden aangenomen als ook het Parlement ermee instemt. Het budget wordt uiteindelijk vastgesteld in overleg tussen de Europese Commissie, het Parlement en de Europese Raad, waar de 27 lidstaten inzitten.
Inkomenssteun
„Het Parlement hamert vandaag bij de lidstaten en de Europese Commissie op het belang van directe inkomenssteun aan Europese boerengezinnen”, reageerde parlementslid Annie Schreijer-Pierik. „Als het Europees landbouwbeleid wil bijdragen aan een duurzamere voedselproductie in onze eigen omgeving, dan moet dat gepaard gaan met minstens de huidige inkomenssteun aan agrarische familie- en gezinsbedrijven. De wereldmarkt vergoedt de milieu-inspanningen van onze voedselproducenten nauwelijks.”
Ook de Copa Cogeca, de groepering van Europese landbouwbelangenbehartigingsorganisaties, reageert verheugd op de aangenomen resolutie. „Ik ben blij om te zien dat het Parlement de bezuinigingen op het landbouwbudget en de cohesiefondsen betreurt en dat het meer helderheid vraagt over de cijfers van de Commissie”, zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen. „Het GLB heeft voldoende budget nodig om boeren te helpen duurzame producten tegen betaalbare prijzen aan de consument te leveren, en tegelijk het platteland leefbaar te houden.”