Kamer wil geen verlenging glyfosaat voor 15 jaar, Adema onthoudt zich van standpunt
Volgens Vestering en Bromet zijn er nog te veel onzekerheden en risico’s rondom glyfosaat om nu voor een verlenging van 15 jaar te gaan. Ook het feit dat glyfosaat in verband wordt gebracht met het risico op kanker en de ziekte van Parkinson baart hen grote zorgen.
Adema gaf tijdens het plenaire debat aan dat de regering nog geen standpunt heeft ingenomen over het voorstel van de Europese Commissie voor een verlenging van deze periode. Daarbij, zei hij, is het kabinet demissionair. „Het is een belangrijk thema, ook voor de landbouw. Ik wil dit daarom op een zorgvuldige manier doen.” Hij riep op de motie aan te houden tot het standpunt van het kabinet op tafel ligt.
Adema: 'Te vroeg'
Adema verwees naar een langjarig onderzoek dat wordt opgestart naar de hiaten in de kennis over glyfosaat. Wanneer uit dit onderzoek zou blijken dat er een onomstotelijk verband is tussen glyfosaat en ernstige ziektes als Parkinson zal de Europese Commissie of het Ctgb moeten ingrijpen en alsnog een halt roepen aan glyfosaat. „Deze motie komt te vroeg.”
Een groot aantal partijen (SP, Volt, Denk, PvdA, D66, Kamerlid Omtzigt, PVV en Christen Unie) stemde echter in met de motie van Vestering en Bromet, waarmee deze is aangenomen.
De tekst gaat verder na de tweet
Op 15 september vindt een extra SCoPAFF-vergadering gewasbeschermingsmiddelen plaats. Hierin wil de Europese Commissie haar conceptvoorstel over glyfosaat toelichten. Het voorstel wordt waarschijnlijk in oktober ter stemming voorgelegd.
Meest omvangrijke dossier
Momenteel doorloopt de werkzame stof glyfosaat binnen de EU opnieuw het toelatingstraject. De huidige toelating loopt af op 15 december 2023. Het ingediende toelatingsdossier is het meest omvangrijke ooit, met circa 1.500 onderliggende wetenschappelijke studies, waaronder 100 nieuwe studies die zijn ingediend sinds de laatste toelating in december 2017.