NEPG: Met 23 miljoen ton gemiddelde aardappeloogst, wel zorgen over phytophthora
Een oogst van 23 miljoen ton is 1,3 miljoen meer dan in 2022 en ongeveer gelijk aan de productie in 2021.
Het groeiseizoen was in veel landen lastig. Wereldwijd vielen de gemiddelde plantdata drie weken later uit dan gemiddeld, schrijft NEPG. De gemiddelde pootperiode was nu 15 tot 20 mei in plaats van 20 tot 25 april. In augustus was er dankzij groeizaam weer ruimte voor sterk stijgende opbrengsten, maar het vochtige weer leidde ook tot een hoge phytophthoradruk.
Lagere knolaantallen en fysiologische afwijkingen
Middellate rassen als Fontane en Challenger, en late rassen zoals Markies zullen volgens de NEPG niet tot volle groei komen, tenzij deze rassen pas medio oktober worden gerooid. Lagere knolaantallen en fysiologische afwijkingen (hol, misvormingen, rot) en bovenal phytophthora zullen grote impact hebben op de netto-opbrengsten. Lagere onderwatergewichten hebben weer een negatieven invloed op de opbrengst in de verwerkende industrie.
De NEPG dringt er op aan dat telers al hun percelen controleren en evalueren of ze problemen hebben met knolphytophthora. Deze beoordeling is van groot belang om te bepalen of andere stappen nodig zijn op het gebied van loofvernietiging en bewaarstrategie. De telersorganisatie benadrukt dat telers die problemen (voor-)zien hierover contact opnemen met hun afnemers. Het weer in de komende weken wordt bepalend voor stabilisatie of verdere toename van de problemen.
De tekst gaat verder onder de tabel
Terwijl de oogst van 2023 naar verwachting vergelijkbaar is met die van 2021, is de verwerkingscapaciteit wel sterk gegroeid. De verwerkende industrie heeft in het NEPG-gebied minimaal 2 miljoen ton aardappelen meer nodig dan in 2021, benadrukt de telersorganisatie. De opbrengsten in Polen en Zuid-Europa vallen als gevolg van een kleiner areaal en slechte weersomstandigheden lager uit. „Het exportseizoen is al gestart en de concurrentie tussen kopers voor export en industrie staat al weer op de agenda.”
Europese experts voorzien dat de vraag naar aardappelen vanuit de verwerkende industrie ieder jaar met circa 4 procent zal groeien