Belgische en Franse biologische aardappelsector ondertekent convenant robuuste aardappelen

De ondertekening van het convenant gebeurde tijdens de internationale vakbeurs Potato Europe 2023 in Doornik, en in aanwezigheid van federaal landbouwminister David Clarinval.
Verhogen percentage robuuste rassen
Het nieuwe convenant, dat loopt tot eind 2026, is gericht op het verhogen van het percentage robuuste rassen, zowel op het veld als in de distributie. Het benadrukt de noodzaak voor de aardappelverwerkende bedrijven om meer robuuste rassen te gebruiken bij de productie van biologische frites. Daarnaast is het ook belangrijk om biologische, robuuste en lokale rassen (bijna) het hele jaar door beschikbaar te hebben.
De tekst gaat verder na de tweet
In de toekomst wil de sector ook het aandeel robuuste rassen zien toenemen bij zowel import als export van biologische aardappelen.
Nieuw is dat ook de Franse biologische aardappelsector zich nu mee engageert. Bij het eerste convenant, dat liep van 2019 tot 2021, waren alleen België en Nederland betrokken. Met dat eerste convenant verklaarden alle ondertekenaars (kwekers, zaadbedrijven, pootgoedproducenten, landbouwvakbonden, handelaren, verwerkers, interprofessionele organisaties, toezichthoudende organen en onderzoeksorganisaties) zich in te zetten om geleidelijk het aandeel robuuste aardappelrassen in hun activiteiten te verhogen. In 2022 werd in Nederland een nieuw convenant ondertekend door 31 ketenpartijen, waaronder 7 supermarktketens.
Robuuste aardappelen
Robuuste aardappelen zijn rassen die resistent of op zijn minst zeer tolerant zijn tegen de phytophthora, mogelijk ook droogte- en hittetolerant zijn en eventueel ook een lagere of efficiëntere stikstofbehoefte hebben. Op die manier kunnen aardappelen biologisch geteeld worden zonder inzet van fungiciden en met minder stikstof. De Belgische robuuste rassenlijst 2023 bevat 35 verschillende variëteiten.
In 2022 werden robuuste aardappelen geteeld op ongeveer 40 procent van het biologische aardappelareaal in België. Begin 2023 was iets meer dan 60 procent van de biologische aardappelen die in de supermarkten verkocht werden, robuust.

Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: BioForum