Belgische bietentelers woedend op Südzucker over niet uitbetalen beloofde toeslag

Het niet uitbetalen van een toegezegde bonus op de eindafrekening door TS/Südzucker zet kwaad bloed bij de Belgische bietentelers. Volgens Eric Van Dijck, secretaris van CoCo Vlaanderen en het Verbond Suikerbietenplanters, weigert Südzucker bij de eindafrekening een bonus uit keren. Dit terwijl ze daartoe wel, aldus Dijck een uitdrukkelijke belofte is gedaan. Bovendien ontvangen de Duitse telers wel een bonus van 5 euro per ton op de geleverde bieten. „Dit leidt tot een serieuze breuk in het zorgvuldig opgebouwde vertrouwen en het versterken van de Belgische participatie in Südzucker”, stelt Eric Van Dijck.
Grote teleurstelling
In juni viel de eindafrekening van de TS bij de suikerbietentelers in de bus. Groot was de teleurstelling dat er geen bonus op de eindafrekening vermeld stond. Volgens Eric Van Dijck heeft TS met het ‘mogelijke prijssupplement’ telers aan boord gehouden in de afgelopen jaren. „Nu de suikerprijzen zich op een hoger niveau bevinden blijkt dit een leeg vat te zijn”, stelt Van Dijck in het CBB-ledenblad De Bietplanter.
Jef Cleiren, voorzitter van de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB): „We dachten dat we een aanzienlijke toeslag TS/Südzucker zouden krijgen, maar we werden teleurgesteld. De gehoopte toeslag verdween als sneeuw voor de zon. Er is sprake van een grote teleurstelling. Ik denk dat we na al onze inspanningen om te participeren in Südzucker wel wat erkenning hadden verdiend om onze inspanningen te consolideren.”
Afrekening
Over de campagne 2022/2023 bedraagt het prijssupplement voor de bieten dus 0,00 euro. Daarmee blijft de uiteindelijke uitbetalingsprijs bij 18 procent suiker steken op 49 euro per. Dit op basis van een suikerreferentieprijs van 663 euro per ton. Bij een suikergehalte van 17,38 procent ontvangt de ’gemiddelde’ Belgische bietenteler een basisprijs van 45,03 euro. Deze mag hij verhogen met 1,31 euro als optelsom van de gemiddelde premies en boetes, voor zover van toepassing. Samen komt de prijs die de doorsnee Belgische teler beurt uit op 46,34 euro per ton. Bij een gemiddelde van hectare-opbrengst van 92,46 ton bedraagt de bruto hectare-opbrengst 4.285 euro.
5 euro
„De weigering van Südzucker om aan de Belgische suikerbietentelers een prijssupplement toe te kennen, ondanks eerdere gedane duidelijke beloften dit wel te doen en het feit dat de Duitse telers wel een bonus van 5 euro per ton krijgen, leidt tot een serieuze breuk in het zorgvuldig opgebouwd vertrouwen gericht op het versterken van de participatie in Südzucker”, aldus Eric Van Dijck.
Het niet uitkeren van de bonus komt net nadat een voorstel is goedgekeurd om vanaf komend jaar een deel van het bietengeld in te houden ter versterking van het ledenkapitaal in de Duitse bietencoöperatie Südzucker. Volgens Van Dijck zal over dit besluit opnieuw moeten worden nagedacht. Daarnaast kan het niet uitbetalen van het prijssupplement de TS fabrieken kunnen opbreken. Tal van telers dreigen nu hun bieten elders te gaan leveren. Volgens de CBB worden de telers door andere suikerfabrieken met open armen ontvangen. Zeker nu er een suikertekort én hoge suikerprijzen worden voorspeld.
Verschillen
De opstelling van Südzucker/TS wat betreft de prijsstelling leidt volgens CBB opnieuw tot onbegrijpelijke en onaanvaardbare verschillen tussen de uitbetaalde suikerbietenprijzen in België en Duitsland. Daarbij verwijst de secretaris naar de grote verschillen tussen de prijstabellen. Van Dijck: „Als voor Südzucker elke teler gelijk is, dan moet hier dringend verandering in worden gebracht.” TS behoort tot de Duitse coöperatie Südzucker, waar ook de Antwerpse suikerproducent Candico onder valt.