Najaarszaai van bufferstroken
Vanaf 2023 zijn bufferstroken waar geen bemesting en gewasbescherming op komt verplicht langs alle waterlopen. De stroken zijn ook te gebruiken als eco-activiteit in het nieuwe GLB, mits er een gewas op gezaaid wordt uit de lijst van RVO, zoals een agrarisch natuurmengsel (code 1926).
De voordelen van najaarszaai
Met de huidige en verwachte weersomstandigheden kan het zaaien van akkerrandmengsels tot later in het najaar doorgaan, zeker tot half oktober. Er zijn meerdere redenen aan te wijzen voor de hoge slagingskans van najaarszaai:
- In het najaar is de bodemtemperatuur op peil en zit er genoeg vocht in de grond, dit zorgt voor een hogere slagingskans van de soorten in een meerjarig mengsel;
- De onkruiddruk is in de najaarsmaanden lager dan in het voorjaar, dus er is een grotere kans dat de bloemen en kruiden in een mengsel goed slagen;
- Sommige soorten hebben langer de tijd nodig voordat de kiemrust doorbreekt, meerjarige soorten krijgen bij najaarszaai de tijd om zich te wortelen voordat ze in rust gaan en tijdens de winter verder ontwikkelen – in het voorjaar is de bodem dan sneller bedekt en komt de bloei eerder op gang;
- Omdat we de laatste jaren geen strenge winters kennen, kan ook een éénjarig mengsel in het najaar worden ingezaaid – de bloemen ontwikkelen zich dan in het voorjaar eerder en dat resulteert in vroege bloei.
Bij het inzaaien van bufferstrookmengsels is het aan te raden de grond voor te bewerken. De voorbereiding bepaalt voor een groot deel het resultaat. Start daarom met het maken van een vals zaaibed. Zorg voor een fijn zaaibed, zaai de zaden niet te diep en kies voor een smalle rijafstand. Druk na het zaaien aan met een cambridgerol, zodat het zaad goed in contact komt met de grond.
Zaai het mengsel LG Akkerrand Bloemrijk 2 als meerjarige akkerrand. De soorten die groen de winter doorgaan, zijn geen waardplant voor het bietenvergelingsvirus.
Tekst: Limagrain Nederland BV