Strijd om graan tussen Oekraïne en Polen, Hongarije en Slowakije escaleert
Vrijdag besloot de Europese Commissie (EC) het tijdelijke invoerverbod, dat de drie landen, net als Bulgarije en Roemenië, in mei instelden op te heffen. Deze tijdelijke ban was in het leven geroepen omdat buurlanden claimden te worden overspoeld door Oekraïense granen. Oekraïne staat niet alleen. Zo betitelen de landbouwministers van Spanje en Frankrijk de importverboden als 'ogenschijnlijk illegaal' en een gevaar voor de solidariteit in Europa.
Russische inval
Het probleem is ontstaan na de Russische inval in Oekraïne. Sindsdien kunnen granen en andere producten bijna alleen nog maar via Europa het land verlaten. Vervolgens werd slechts een deel doorgevoerd naar andere landen. Met als gevolg dat de prijzen die de boeren in de Oost-Europese lidstaten voor hun granen beurden sterk onder druk stonden. De Europese Commissie (EC) oordeelt nu dat hiervan geen sprake meer is. Zo zit de doorstroom van graanproducten naar landen buiten de EU weer in een stijgende lijn. Verder heeft Oekraïne de EC beloofd dat ze de graanexport zal afremmen mochten er toch marktverstoringen optreden.
Het besluit van de EC viel niet in goede aarde bij enkele lidstaten. Zo lieten Polen, Slowakije en Hongarije direct weten het invoerverbod unilateraal te zullen voortzetten. Roemenië wacht nog even af. Bulgarije schrapte reeds vorige week het invoerverbod.
Dreigen
Het besluit van Oekraïne een klacht bij de WTO in te dienen, komt niet uit de lucht vallen. Al langer dreigde het land met het inschakelen van internationale arbitrage als de buurlanden zouden doorgaan met het weren van haar graanproducten. Maandag zette het land haar woorden om in daden door over deze kwestie een officiële klacht bij de WTO in te dienen. Nog onduidelijk is hoe de EC zal reageren. Officieel moet de EC haar interne markt verdedigen tegen unilaterale acties van lidstaten.