Brussel stelt EU-lidstaten voor: nog 10 jaar glyfosaat
Meer concreet: wanneer een meerderheid van vijftien lidstaten, die in totaal minimaal 65 procent van de EU-bevolking herbergt het voorstel niet afwijst, is het goedgekeurd.
De Europese Commissie volgt met haar voorstel het standpunt van het Europese Voedselagentschap EFSA en van de ECHEA (chemie-agentschap), die beide van oordeel zijn dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. Van ‘onaanvaardbare risico’s’ is volgens de Commissie dan ook geen sprake. Het EFSA geeft wel toe dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat glyfosaat schadelijke is voor de biodiversiteit en met name voor bijen en andere verstuivers.
Beperkingen
De Commissie stelt wel bepaalde beperkingen voor zoals het verhinderen dat het middel zich na het spuiten door de lucht verspreidt. Ook wordt nog eens nadrukkelijk onderstreept dat glyfosaat voor particulier gebruik is verboden, ook al wordt dat verbod op heel wat plaatsen in de EU met voeten getreden.
Door nu met haar voorstel te komen, doorkruist de Commissie in feite de lopende procedure en snijdt zij de pas af van het SCoPAFF, een comité van experts van de EU-landen dat aanstaande vrijdag bijeenkomt over het glyfosaatprobleem. Dit comité wordt geacht advies uit te brengen aan de Commissie. Het SCoPAFF had al vorige week vrijdag bijeen moeten komen, maar die vergadering werd met een week verdaagd omdat duidelijk was geworden dat zij door hardnekkige onenigheid over de verlengingstermijn voor het gebruik van glyfosaat geen kans van slagen maakte.
„Nu de Commissie zelf de knoop heeft doorgehakt zonder het advies van het SCoPAFF af te wachten, zal dat advies nog ter inzage aan de EU-lidstaten worden overgemaakt”, zegt een Commissiewoordvoerder. Hij wilde nog wel kwijt dat de verlenging van de vergunning voor glyfosaat bekeken moet worden tegen de achtergrond dat er nog heel wat inspanningen en tijd nodig zullen zijn om een valabel alternatief voor dit middel op de markt te brengen. „Mogelijk zullen verschillende lidstaten dit argument gebruiken om alsnog en met tegenzin akkoord te gaan met de verlenging van de vergunning met tien jaar”, aldus de woordvoerder.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft recent een motie aangenomen waarin stond dat Nederland een verlenging met 15 jaar voor glyfosaat niet mocht steunen. Mogelijk kan het Commissievoorstel een uitweg zijn om de motie in te trekken.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Historiek