Rutte: geen generaal pardon voor piekbelasters en interimmers
De overige negentig procent slaat dus op grotere afstand neer, stelde de minister-president. „En dat is moeilijk te meten, want hoe verder weg het neerslaat, hoe kleiner de depositie per hectare is. Maar dat betekent niet automatisch dat de herkomst van depositie niet te herleiden is."
Rutte zag daarom geen ruimte voor een generaal pardon voor PAS-melders en interimmers, zoals de BBB had gevraagd. „Om die vergunningen te verlenen, moeten we eerst stikstofdepositie reduceren."
Van der Plas was het daar niet mee eens. Zij stelde dat het stikstofbeleid moet worden omgegooid. Niet focussen op de niet bestaande piekbelasters, maar op een algemene verlaging van de stikstofdepositie. „Heel veel boeren willen vrijwillig worden uitgekocht“, stelde ze, „maar dat wil de regering niet doen, want die zitten ver van natuurgebieden.“ Waarom, vroeg ze, kunnen we de uitstoot niet verminderen door die boeren uit te kopen?
Moties
In het debat diende Van der Plas vervolgens drie moties in. Daarin vroeg ze de regering om de beëindigingsregelingen niet te baseren op piekbelasters, maar ze om te vormen tot algemene regelingen waaraan elke boer mee kan doen. Een tweede motie vroeg om het huidige stikstofdepositiebeleid los te laten, omdat uit steeds meer wetenschappelijke rapporten laten zien dat de onderbouwing onder dat beleid ontbreekt. In plaats daarvan zou de regering een emissiebeleid moeten voeren. En tenslotte vroeg ze in een motie nogmaals om een generaal pardon voor PAS-melders en interimmers.
Geen enkele van deze moties kregen een meerderheid van de Kamer. De SGP diende een motie in die de regering verzocht om geen verdere stappen te zetten richting gedwongen opkoop van piekbelasters, maar de andere piekbelastersregelingen (voor innovatie, extensivering, omschakeling of verplaatsing) zo snel mogelijk te publiceren. Die motie haalde het wel.
Debat over het UvA-rapport volgt later
Van der Plas stelde ook voor om in de Tweede Kamer een debat te houden over het UvA-onderzoek. Ze kreeg hiervoor steun van veel partijen ter linker- en ter rechterzijde. Laura Bromet (GroenLinks) gaf aan dat haar partij een dergelijk debat zou steunen, maar zei daar niet bij dat ze ook namens de PvdA sprak. Daardoor steunde de PvdA het voorstel formeel niet, en kwam Van der Plas voor haar voorstel een paar stemmen tekort.
Het debat is wel op de agenda gezet als een zogeheten dertigledendebat - een debat waar geen meerderheid voor was, maar waar wel minstens dertig leden steun aan hebben gegeven. Maar die debatten komen achteraan de lijst te staan, en dat betekent dus dat die pas maanden later worden gevoerd.