Online modules leren gebruiker over groenbemesters en vergemakkelijken keuze
DAW ontwikkelde de lessen met Wageningse kennis, zoals die bijvoorbeeld te vinden is het Handboek Groenbemesters. Uitleg met afbeeldingen, een filmpje, open vragen en keuzevragen ondersteunen de gebruiker. In een half uurtje per module kan een teler de kennis over groenbemesters opfrissen, uitbreiden of meer inzicht krijgen welke soorten passen binnen de omstandigheden van het bedrijf.
Plusjes en aandachtspunten
Volgens Henriët Dijk van het DAW is het de bedoeling om de positieve functies van groenbemesters aan te stippen en de telers te wijzen op de zaken waar ze rekening mee kunnen houden: „Groenbemesters zijn goed voor zaken als nutriënten voor de planten, structuur van de bodem, beheersing van plagen en onkruiden, biodiversiteit en opbrengst. Een voorbeeld van iets waar je dan weer op moet letten bij groenbemesters is dat je bij het inwerken van veel biomassa het inkuileffect voorkomt. Die aandachtspunten stippen we aan, zodat telers erop kunnen anticiperen.”
(Lees verder onder de foto's):
Uitproberen
Samen met de studenten en een docent probeert Dijk module 1 uit. Hier draait het om de functies van groenbemesters. „In het theorierondje aan het begin van de module krijg je uitleg over onkruidonderdrukking en het voorkomen van opslag in het volggewas. Het is bijvoorbeeld goed om na de oogst eerst aandacht aan de onkruidbestrijding te geven en dan de groenbemester te zaaien.”
Kiezen
De module die helpt bij het bepalen van de soort groenbemester, doen de studenten zelfstandig. Ze krijgen de vraag erbij om te letten op de punten die ze zelf zouden verbeteren aan de online lesmodules. Nu de online modules actief zijn, kunnen de ontwikkelaars nog altijd aanpassingen doen aan de inhoud om die beter of actueler te maken.
Feedback
Behalve goede proefkonijnen blijken de studenten gericht met verbeterpunten te komen. In het napraten over het pakket met Andrë Hoogendijk van de Brancheorganisatie Akkerbouw geven ze aan dat ze soms meer uitleg zouden willen krijgen over de antwoorden op de vragen. Waarom het antwoord goed of fout is kan wat uitgebreider toegelicht., denken ze. Ze geven de elearning modules een dikke voldoende met de opmerking erbij, dat ze met een paar extra verbeteringen nog fijner zouden werken.
Akkerbouwers en andere gebruikers van groenbemesters kunnen op de internetpagina van DAW een toegangscode aanvragen en gratis gebruikmaken van de online lesmodules. De online cursus over groenbemesters staat op het leerplatform ‘leren voor ons allemaal’. Na het invullen van het korte aanvraagformulier, krijg je per mail de gratis toegangscode toe gestuurd. Daarmee kan je aan de slag.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes