Column: Jaap Kodde: Wordt het nog een hete herfst?
Deze zogenoemde kalenderlandbouw is niet wat een akkerbouwer wilt. Regie opgelegd door de landelijke overheid mede door Europese regelgeving werkt op deze manier niet in de Nederlandse landbouw. De praktische ervaring van de boer zal toch de doorslag moeten geven en dat wil de sector ook duidelijk uitstralen. Hoe klein Nederland ook is, er zijn vele gebieden waar maatwerk door uiteenlopende factoren van bedrijfsvoering geheel anders is.
Weerstand
Je hoorde deze zomer geluiden vanuit de sector de weerstand tegen kalenderlandbouw mede door het late voorjaar, een droge junimaand gevolgd door veel neerslag in de maanden juli en begin augustus en een late afrijping van het gewas. We kunnen het weer niet regisseren richting wat het beste is voor onze gewassen.
Duidelijk is nu dat een meerderheid in de Tweede Kamer in een tweetal moties aan de minister vraagt om de datum van 1 oktober met veertien dagen naar achteren te schuiven. De motie om de gehele kalenderlandbouw ter discussie te stellen gaat nog een stap verder. Laten we er niet vanuit gaan dat de Haagse politiek zich nu gaat verschuilen achter de Europese regelgeving. Wordt het nog een hete herfst? We wachten af.
„We kunnen het weer niet regisseren richting wat het beste is voor onze gewassen."
De oogstwerkzaamheden van diverse gewassen in de Flevopolders hebben door regelmatige regenperioden in deze septembermaand vertraging opgelopen. Vooral de uienoogst wordt zeer beïnvloed door de zaaidatum van dit voorjaar. De in april gezaaide uien zijn over het algemeen goed, de in mei gezaaide percelen geven een ander beeld door een late oogst waarbij mindere kwaliteit en opbrengst aan de orde is. Met de oogst in Flevoland van middelvroege consumptieaardappelen is een start gemaakt, en ook hierbij is de latere start door de groei- en weersomstandigheden een gegeven.
Het is dit jaar weer duidelijk geworden dat phytophthora in de natte perioden van deze zomer een gevreesde schimmelziekte blijft. Gewasbescherming vraagt hierbij in dit jaar om het nodige maatwerk. Phytophthora-aantasting zal wel de nodige aandacht vragen bij het inschuren en de daaropvolgende bewaring. Het blijkt maar weer dat de veredeling van de zogenoemde robuuste rassen het nodige kweekwerk vraagt, omdat ook deze rassen nog moeite hebben met het gevecht tegen de schimmelziekte.
Oktobermaand oogstmaand?
Ook de eerste suikerbieten zijn gerooid wat een week later is dan gepland was. Werk genoeg voor de akkerbouw in de komende oktobermaand. Zullen we oktober ook in de boeken gaan zetten bij de oogstmaanden? Moeten we in Den Haag wel doorgeven dat het belangrijk voor is ons voedsel.