Adema zegt toe aan de slag te gaan met modernisering pachtstelsel
Voor de transitie van het landelijk gebied hebben boeren meer mogelijkheden nodig om landbouwgrond te pachten en verpachters om in grond te kunnen investeren. Dat stellen NAJK, de Bond voor landpachters en eigen grondgebruikers (BLHB), Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en LTO. Om dat te bereiken moet volgens de partijen de pachtregeling worden aangepast.
Concrete voorstellen
De vier organisaties melden Adema concrete voorstellen hebben gedaan om de wetgeving aan te passen. ‘Het uitgangspunt is het stimuleren van duurzame, langjarige pachtovereenkomsten, waarbij verpachters een redelijk rendement kunnen halen op hun investering. Minister Adema heeft zich buitengewoon ontvankelijk getoond voor de eendracht in het veld en aangegeven dit plan verder te willen brengen ondanks de demissionaire status van het kabinet', aldus de vier organisaties.
Uitwerking
Begin dit jaar bespraken BLBH, FPG, LTO en NAJK al hun gezamenlijke uitgangspunten met de minister. Toen werd afgesproken deze uit te werken naar concrete voorstellen om de pachtwetgeving te veranderen. Deze zijn in de afgelopen periode voorbereid, samen met pachtdeskundigen. Donderdag 28 september zijn de voorstellen aan de minister aangeboden.
Minimaal 18 jaar
Een van die voorstellen is dat voor langdurige pacht een minimale periode geldt van 18 jaar. Verpachters en pachters kunnen hierbij zelf de pachtprijs en voorwaarden voor verduurzaming afspreken. Daarnaast is kortdurende pacht tot 6 jaar mogelijk. Deze is gebonden aan pachtprijsnormen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de natuurpacht, teeltpacht en het vernieuwen van overeenkomsten van reguliere pacht. De grote schommelingen in de pachtprijzen moeten worden gedempt. De pachtprijzen moeten bovendien beter aansluiten bij de verschillen in opbrengend vermogen tussen grondsoorten en regio’s.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen