Column: Hedwig Boerrigter: Het Groenbemester ABC
Hoe komt zo’n project nou tot stand? Wel, met enthousiaste partners, slimme samenwerking en een flink portie geduld.
Zaait u groenbemesters in? Tot een tijdje terug dacht ik dat alle akkerbouwers gebruik maken van groenbemesters. Het was een adviseur in de Noordoostpolder die me vertelde dat dat niet zo is: “maximaal 50 procent van de boeren”. Waarom niet? Gebrek aan kennis? Te veel onzekerheden? Te veel problemen?
Schoner water en een betere bodem
In het kennisprogramma van het DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer) is veel aandacht voor het toepassen van groenbemesters, omdat groenbemesters en vanggewassen direct en indirect bijdragen aan schoner water en een betere bodem. Het DAW wil zoveel mogelijk boeren en tuinders bereiken met kennis en daarom voeren we veel verschillende activiteiten uit. Iedereen neemt tenslotte op eigen wijze kennis tot zich: door een velddemonstratie te bezoeken, erover te lezen in een vakblad, via het dossier op Groen Kennisnet, via de eigen adviseur en loonwerker, via een studiegroep, via Crkls, etc.
Hans Schilders van Talentoogst vertelde me dat de online kennis over groenbemesters veel beter ontsloten kan worden. Wageningen Open Teelten wil graag dat zijn Handboek Groenbemesters veel beter wordt benut. Aeres Hogeschool wil graag een online casus over groenbemesters opnemen in het curriculum. En BO Akkerbouw zorgde ervoor dat een aantal boeren feedback gaf op een concept-versie van de cursus. Zo hebben de Kennisdeal Akkerbouw en Vollegrondsgroente partners samen de online cursus ontwikkeld. En LTO Academie heeft er een prachtig platform voor ontwikkeld.
Vervolg
Op 22 september is de gratis online cursus gelanceerd tijdens De Groenbemesterdag in Lelystad. We werken nu aan een vervolg op deze basis, opnieuw samen met Kennisdeal partners.
En, zaait u voortaan ook groenbemesters in die passen bij uw teelt en op uw grond?