FNV, Natuur & Milieu en Parkinson Vereniging roepen Adema op tegen verlenging glyfosaat te stemmen
De drie organisaties vinden dat de demissionaire minister moet luisteren naar de meerderheid van de Tweede Kamer. „Die was begin vorige maand meer dan duidelijk: glyfosaat moet verdwijnen uit de Europese Unie.”
'Voldoende tijd gehad'
Adema liet weten dat hij pas een standpunt wilde innemen nadat hij zich goed had laten informeren. Maar daar heeft de minister nu voldoende tijd en gelegenheid voor gehad, stellen de drie organisaties. „Met de kennis die hij heeft over glyfosaat kan hij maar nog één ding doen: net als Duitsland en Oostenrijk zijn poot stijf houden in Brussel en tegen langer gebruik van het gif stemmen.”
De Europese instantie die bestrijdingsmiddelen beoordeelt, EFSA, heeft de lidstaten geadviseerd om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Onbegrijpelijk, vinden de FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging.
De tekst gaat verder na de tweet
De FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging brachten eerder al samen het Manifest Bestrijdingsmiddelen uit. Daarin sporen ze de Nederlandse overheid aan de samenleving beter te beschermen tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.
Er is volgens de organisaties voldoende reden om tegen een nieuwe verlenging te zijn, omdat er volgens hen veel twijfels over de veiligheid zijn. „Bij twijfel over de mogelijke schadelijke gevolgen van middelen voor de gezondheid of natuur, hoort het middel verboden of alleen onder strikte voorwaarden te worden toegestaan. Voorkomen is beter dan genezen”, stelden ze recent in een gezamenlijke verklaring.
Mechanische onkruidbestrijding
Glyfosaat hoort volgens hen niet thuis in een gezond landbouwsysteem met oog voor de gezondheid van mensen en natuur. „Zeker niet omdat goede, mechanische methoden zijn om onkruid te verwijderen die geen vlieg kwaad doen. Denk aan mechanisch wieden, strokenlandbouw en ondiep ploeg.”
De overheid moet investeren om het boeren makkelijker te maken om over te stappen op nieuwe teeltmethoden, menen FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging. „Zo voorkomt zij dat de landbouw sector glyfosaat vervangt voor een nog schadelijker cocktail van middelen.”