Flink meer bietenzaad in vroegbestelling besteld

Vorig jaar werd circa 55 procent van het bietenzaad in de vroegbestelling besteld.
De verdeling over de resistentiecategorieën wijkt weinig af van voorgaande jaren. Het aandeel bietencysteaaltjesresistent is 47 procent, rhizoctoniaresistent 35 procent, drievoudig resistent 9 procent, en standaard rhizomanie 8 procent. De top-drie rassen zijn Annemartha KWS, Tessilia KWS en Leontina KWS.
In Noord-Italië is dit voorjaar bij enkele zaadbedrijven schade aan de zaadvermeerderingsvelden ontstaan door hevige regenval en overstromingen. Hierdoor zijn bij sommige rassen mogelijk niet de eerder geplande hoeveelheden zaad te leveren. Vanwege de kans op beperkte beschikbaarheid van sommige rassen riep het IRS telers op gebruik te maken van de vroegbestelling om zekerder te zijn van levering van het gewenste zaad in 2024.
Opbrengstverwachting daalt
Het suikergehalte was afgelopen week 15,2 procent, dat is 0,2 procent hoger dan in de eerste week. Door het lagere suikergehalte in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen jaren is de opbrengstverwachting verlaagd naar 13,9 ton suiker per hectare.
Vertraagde opstart fabrieken
De fabrieken hebben de eerste twee weken minder bieten verwerkt dan was gepland. De problemen bij de fabriek in Hoogkerk waren iets groter dan in Dinteloord. Dit heeft effect op de hele keten: de afname van de bieten is hierdoor vertraagd. Cosun Beet Company loopt hierdoor, afhankelijk van het gebied, in de planning drie tot vijf dagen achter.
Voor leveringen die gepland zijn in de premieperiode is dit niet zichtbaar op het ledenportaal. In de verzonden definitieve planning zijn vroegleveringspremies gekoppeld aan de gereedligdata en kunnen in het huidige systeem niet herrekend worden. Voor leveringen die na de premieperiode gepland zijn, kunnen telers de herberekende gereedligdatum bekijken op het ledenportaal. In overleg met de agrarische dienst kunnen telers het moment van levering in overleg afstemmen.