Optimisme in Brussel over compromis glyfosaat
Dat hebben verschillende diplomatieke bronnen in Brussel en andere EU-hoofdsteden (waaronder Parijs, Berlijn, Warschau en Wenen) bevestigd.
Minder strenge voorwaarden
Daarbij geldt wel dat er nog aan enkele minder strenge voorwaarden en gevraagde garanties van een handvol lidstaten moet worden voldaan. „Kleinigheden die een compromis niet in de weg mogen staan”, meent een Duitse diplomaat optimistisch. Hij en enkele van zijn collega’s rekenen op een kleine meerderheid van lidstaten die bereid zijn om het gebruik van deze onkruidverdelger nog tien jaar in de Europese Unie toe te staan.
De Europese Commissie had vorige week op haar wekelijkse vergadering in Brussel voorgesteld om de vergunning voor de nog steeds zwaar omstreden onkruidverdelger met tien jaar te verlengen. Als een gekwalificeerde meerderheid van EU-landen op 13 oktober het voorstel aanvaardt, mag glyfosaat nog tot midden 2033 in de EU worden gebruikt. Voor een gekwalificeerde meerderheid zijn vijftien lidstaten nodig, die in totaal minstens 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen op hun grondgebied.
Groot-Brittannië
Doordat dwarsligger Groot-Brittannië (met veel stemmen) er niet meer bij is en enkele weifelende lidstaten de garantie hebben gekregen dat zij financiële steun uit Brussel mogen verwachten bij hun zoektocht naar valabele alternatieven voor glyfosaat, is de druk er in de Europese ministerraad voor 13 oktober wat van af. De Europese Commissie volgt met haar voorstel het standpunt van het Europese Voedselagentschap EFSA en van de ECHA, die beide van oordeel zijn dat glyfosaat niet kankerverwekkend is: „Er gaan geen onaanvaardbare risico’ mee gepaard.” Het EFSA gaat een stapje verder: “Glyfosaat is schadelijk voor de biodiversiteit en vooral bijen en andere verstuivers.”
De Commissie wil ook maatregelen, zoals verhinderen dat onkruidverdelger zich na het sproeien door de lucht verspreidt. Door zelf met een voorstel te komen, heeft de Commissie de lopende procedure opzij geschoven en met name het SCoPAFF, een comité van experts van de EU-landen, dat afgelopen vrijdag opnieuw zonder resultaat bijeenkwam, buitenspel gezet. Zij wil er zo ook voor zorgen dat bovengenoemde deadline wordt gehaald.
Franse verkiezingen
De lidstaten die bij de vorige stemming in de Europese ministerraad dwars lagen, waren niet de eerste de beste: Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Nederland. Volgens diplomaten in Brussel kunnen de vooruitzichten op de presidents- en parlementsverkiezingen in Frankrijk en de gooi naar de Franse kiezers de houding van Frankrijk op 13 oktober in de beslissende Europese ministerraad verharden. Daar tegenover staat dat Groot-Brittannië niet meer meedoet en dat er geen aanwijzingen zijn, dat er overlopers zouden zijn, die zich bij het nee-kamp zouden aansluiten.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Historiek