Fotoserie: Groen en chemie gaan hand in hand in de peenteelt
Of het nu gaat om nieuwe groene of de al wat bekendere chemische gewasbeschermingsmiddelen; beide hebben zich inmiddels bewezen in het veld, zo is te horen tijdens de rondgang in het veld. Maar allemaal hebben ze ook hun lacunes. Zo is de biologische fungicide Trianum-G sterk op pythium, fusarium en rhizoctonia, maar zwarte vlekken pakt dit middel niet. Signum richt zich als preventief middel juist meer op met name sclerotinia, maar laat op andere vlakken weer dingen liggen.
In een proef van Agrifirm voor vitaliteit van het loof bleek een veld met 100 procent groene middelen het beste proefperceel tegen meeldauw. Welke middelen dit zijn wilde Hendrik Eerkens niet zeggen. Maar ook dit resultaat is geen garantie voor succes: Waar een combinatie van Signum en Serenade het in een bewaarproef het in 2021 heel goed deed, was dat resultaat een jaar later beduidend slechter.
De tekst gaat verder na de foto
De ‘golden bullit’ is er nog niet, zo was breed te horen in het veld. „Het is een zoektocht om meeldauw buiten de deur te houden”, zei Marco van Soesbergen (CAV Agrotheek). „Er is al wel een aantal groene producten op de markt tegen meeldauw, maar je kunt bijna niet zonder chemie. Chemie blijft de basis, in combinatie met bladmeststoffen en groene middelen, waar het gaat om ziektebeheersing en het behalen van de MRL-norm.”
Hij wees de aanwezige telers en adviseurs ook op andere manieren om problemen te tackelen. De bodem speelt hierin volgens hem een belangrijke rol. „Problemen in de bodem ga je terugzien in het gewas”, zei hij. „Sclerotinia bijvoorbeeld is een bouwplanprobleem.” Het is dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar het ideale bouwplan, qua rotatie, maar ook qua inzet van groenbemesters.
„We moeten het met elkaar doen, de oplossingen moeten komen vanuit de veredeling, uit gewasbescherming, uit irrigatie en fertigatie.”
Een systeem waarin groene middelen het samen met chemische middelen gaan oplossen, is de toekomst, stelde Weimar de Ridder van Pireco, producent van kruidenextracten. „Of, met wat er dan nog over is aan gangbare middelen.” Dat bevestigde Frank Druyff van Koppert. „We moeten het met elkaar doen, de oplossingen moeten komen vanuit de veredeling, uit gewasbescherming, uit irrigatie en fertigatie. Alle partijen zijn hier aanwezig. Dát is misschien wel de belangrijkste winst van deze dag.”
Er komen nieuwe middelen, zowel chemische als groene, maar het tempo waarin dat gebeurt valt de sector tegen. Zo geeft een grote producent aan in voorjaar 2024 met een nieuw peenmiddel te komen. En ook andere partijen benoemen nieuwe middelen die met de peen mee groeien, waardoor er minder problemen in de bewaring moeten ontstaan. Van Soesbergen: „Daar liggen de grootste uitdagingen.”
De tekst gaat verder na de foto
Twee rijen op één rug
Van Iperen heeft een verrassende veldproef aangelegd: twee rijtjes peen op één rug met fertigatie. „We hebben hier gezaaid met een uienzaaier, twee rijen op de rug. De slang werd er bij het zaaien in gelegd”, vertelde akkerbouwadviseur Mikey Akkermans. Daarop stipt hij automatisch de volgende uitdaging aan. „Hoe we dat bij het rooien gaan doen, weten we nog niet”, zei hij lachend.
Doel van deze proef is om meer peen van goede kwaliteit met een hoger drogestofgehalte en een hogere uniformiteit te oogsten. De proef klinkt veelbelovend, maar Akkermans wil nog nergens op vooruit lopen. „We gaan in het komende bewaarseizoen zien wat de resultaten zijn.”