Tweede Kamer neemt moties voor ‘niet perfect’ en gentechvrij voedsel aan
De regering moet in gesprek met ketenpartijen om ervoor dat ook niet perfect voedsel tegen een fatsoenlijke prijs afgenomen en verkocht kan worden. De Tweede Kamer nam daar donderdagmiddag 19 oktober een motie voor aan van Eline Vedder (CDA). Vedder diende de motie in om voedselverspilling tegen te gaan. Strenge eisen van afnemers, bijvoorbeeld ten aanzien van kleur, vorm, grootte én kwaliteit, ervoor zorgen dat boeren veel voedsel noodgedwongen moeten weggooien. Daarbij wordt het de komende jaren alleen maar moeilijker om perfect voedsel te produceren, omdat het gebruik van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest steeds minder wordt.
Gentech-vrij
De regering moet zich ook actief gaan inzetten voor het waarborgen van de keuzevrijheid van de consument, de wens van de biologische sector om gentechvrij te blijven en het tegengaan van monopolisering van ons voedsel. Eva Akerboom (PvdD) had een motie van die strekking ingediend. Zij deed dat naar aanleiding van een voorstel van de Europese Commissie die met een voorstel is gekomen om de regels voor genetisch gemanipuleerde gewassen te versoepelen. Dat leidt volgens Akerboom en de gehele biologische sector bij consumenten boeren en veredelaars die gentechvrij willen blijven.
Niet aangenomen
Een motie van Akerboom die zich verzet tegen het resistent maken van planten tegen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen waaronder glyfosaat redde het niet.
Ook een motie van Dirk Jan Eppink (BBB) waarin het kabinet wordt verzocht zich uit te spreker dat voedselzekerheid en de productie van hoger belang te beschouwen dan een ‘ambitieus klimaatbeleid’ haalde het niet. Als reden voerde Eppink aan dat 783 miljoen mensen wereldwijd structureel hongerlijden volgens cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. En dat EU-lidstaten als Frankrijk hun voedselproductie hebben opgevoerd en het belang van voedselzekerheid internationaal erkennen.
Aangehouden
Een motie van Eva Akerboom (PvdD) en Tjeerd de Groot (D66) om niet langer toe te staan dat vleeskuikens worden gehouden in de hoogste bezettingscategorie werd aangehouden. Volgens die hoogste bezettingscategorie mogen bij wijze van uitzondering 21 vleeskuikens per vierkante meter worden gehouden. Volgens de Europese regels zijn er dat maximaal 16.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Fenneke Wiepkema